RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Як купити ялинку, щоб не нарватися на штраф: важливі поради

Українці, які купили ялинку на стихійному ринку, ризикують отримати грошовий штраф.

Про це пише UBR.

Держекоінспеція рекомендує громадянам провести мінімальну перевірку, щоби переконатися, що хвойний товар - легальний.

По-перше, ялинки та сосни треба купувати на офіційних ярмарках, де реалізуються дерева, які були вирощені на спеціальних новорічних плантаціях без шкоди для лісу та навколишнього середовища.

На стихійних майданчиках такий товар продається незаконно, без будь-яких документів.

Покупцям потрібно попросити у продавця товарно-транспортну накладну, де буде вказана порода дерева. Якщо на точці пропонують кілька видів дерев – на кожне з них має бути оформлена окрема накладна.

На дереві має бути паперова етикетка або пластмасової бирки-стяжки зі штрих-кодом та ідентифікаційним номером. Якщо продавець показує бирки окремо – товар реалізується незаконно.

На сайті Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру (ЛІАЦ) або через портал yalynka.info необхідно перевірити ідентифікаційний код дерева. Якщо система вам видасть інформацію про породу, місце заготівлі та дані підприємця – це легальна точка для продажу.

За нелегальний збут чи продаж об'єктів рослинного світу, у тому числі "новорічних" дерев, передбачено штраф від 510 до 1700 грн із можливою конфіскацією товару. Якщо дерево зрубали у заповідниках, внесених до Червоної книги, розмір штрафу становитиме до 3655 гривень.

Раніше ми повідомляли, що українські комунальники оброблятимуть дерева спеціальною речовиною для стримування вандалів.