RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Ворожіння на католицьке Різдво: як дізнатися про свою долю в ніч на 25 грудня

У ніч на 25 грудня, свято католицького Різдва, за доброю традицією, дівчата ворожать. Особливо в цей день незаміжні бажають дізнатися чи судилося вийти заміж наступного року і як виглядатиме обранець.

"Апостроф" зібрав підбірку найбільш поширених варіантів ворожіння та ритуалів.

Так, за правилами - ворожити потрібно суворо у ніч із 24 на 25 грудня для вищої достовірності передбачень.

Ворожіння на смаколиках

Ворожити можна разом з гостями, які зустрічатимуть католицьке Різдво, за святковим столом. Господиня має напекти солодощі та покласти таку начинку:

цукор чи шоколад - віщуватимуть солодке життя;

монетка – багатство;

родзинки – пригоди;

екзотичні спеції – подорожі.

Всі по черзі мають обрати солодощі, кому яка начинка трапиться – те й слід очкувати у наступному році. Дане ворожіння залежить від уяви господині - можна вигадати більше начинок.

Ворожіння на коропі

Короп вважається суто традиційною різдвяною стравою в Німеччині. З даною рибою пов'язані прикмети і ворожіння. Так, прийнято покласти кілька лусочок коропа у гаманець - щоб цілий рік водились гроші. А щоб дізнатися свою про долю по лусці коропа потрібно їх зібрати та висушити на аркуші білого паперу. А далі дивитися: якщо через два дні луска потемніє, неприємно пахнутиме - це до труднощів і великих змін в житті не в кращий бік, а якщо залишиться чистою, блискучою – до щасливого року без потрясінь і труднощів. Ще можна гадати по лусці - скільки в майбутньому дівчина матиме дітей. Необхідно взяти в жменю луски і, розтиснувши її, опустити у воду - скільки лусочок залишиться на долоні, стільки буде дітей.

Ворожіння з котом

Під час ворожіння потрібно загадати бажання і покликати кота. Далі потрібно уважно простежити, з якої лапи він переступить поріг кімнати. З лівої – бажання здійсниться, з правої – ні.

Ворожіння по тіні

Дане ворожіння можливе тільки з кимось в компанії. Потрібно вимкнути світло, запалити свічку і сісти навпроти стіни, щоб виникли тіні. Чия тінь буде найвитягнутішою - того чекатиме успіх у наступному році.

Ворожіння на нареченого:

Ворожіння на яблуку

Незаміжня дівчина має вийти на ґанок будинку чи вулицю разом із стиглим червоним яблуком. А далі треба почати їсти фрукт - якщо при цьому вона побачить якого-небудь чоловіка, навіть далеко, то в наступному році на неї очікуватиме вдале заміжжя.

Ворожіння на рушнику

Дівчина повинна вивісити білий рушник за вікно і сказати: "Наречений мій, суджений мій, ось тобі рушник, обличчя вмий і витрись". Якщо вранці рушник буде мокрим - наступного року очікує заміжжя, якщо сухим – то ні.

Ворожіння на ім'я нареченого

Необхідно купити новий гребінець і написати записки з популярними чоловічими іменами. Перед сном потрібно розчесати новим гребінцем волосся зі словами: "Наречений мій, ряжений, чекаю тебе нарядженого!". Після чого потрібно покласти гребінець із записками під подушку. А вранці дістати одну із записок – це й буде ім'я нареченого.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як українці відпочиватимуть на католицьке Різдво.