RU  UA

В Україні змінюється клімат: експерт назвала найстрашніший варіант

Глобальне потепління спричиняє значні зміни клімату в усіх частинах світу, включаючи Україну. Наразі вітчизняні кліматологи виділяють кілька можливих сценаріїв подальшого розвитку подій. Кожен із них передбачає підвищення середньорічної температури. Внаслідок цього це може призвести до того, що в Україні зникне звична для наших широт зима.

Учасниця Міжурядової групи експертів зі зміни клімату Світлана Краковська розповіла в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV, який варіант подальших змін клімату для України є найстрашнішим.

"Якщо ми не дослухаємося науковців і будемо продовжувати використовувати викопні джерела енергії — то у нас буде найжорсткіший сценарій. За цим сценарієм в Україні в певні сезони температура може підвищитися й на 4–6 градусів. Це дійсно катастрофа, і це ми говоримо про середні оцінки. У цьому дослідженні у нас не було можливості оцінити екстремальні погодні явища, бо це потребує інших методик і багато інших ресурсів", - каже кліматолог.

За її словами, це дуже важливо, бо зміна клімату якраз і проявляється у цих екстремальних погодних явищах, і українці це відчувають на собі. Навіть за цими середніми оцінками йдеться про те, що в Україні не буде зими взагалі.

"Це не виключає періодів морозів, але в середньому, скажімо так, температура буде вище нуля й не буде снігового покриву. Далі йде каскад наслідків: не буде снігового покриву — буде менше вологовмісту в ґрунті, і менше буде живлення річок. Водні ресурси будуть страждати й будуть зміни в екосистемах — не будуть вимерзати шкідники. Тобто далі йде цілий каскад впливів і ризиків”, – резюмувала Краковська.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Клімат в Україні зміниться: названо найжорстокіший сценарій