RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

В Україні вдарять морози до -15 градусів: прогноз на перші дні січня

У перші дні Нового 2022 року погодні умови на території України будуть мінливими із коливаннями температури повітря та атмосферного тиску.

Про це повідомляє meteoprog.ua.

За прогнозами синоптика, кандидата географічних наук Ігоря Кібальчича, 1 січня Україна перебуватиме під впливом атлантичного циклону "Sebastian", центр якого розташується поблизу Білого моря. У той же час його атмосферні фронти і теплий сектор зумовлять відлигу та опади переважно у вигляді дощу на всій території України. Місцями буде спостерігатися ожеледь. Разом із західними та південно-західними вітрами, до нас із Центральної Європи надійде тепла та волога повітряна маса. Температурний фон очікується значно вище за кліматичну норму, особливо в західних та південних областях.

Істотне підвищення температури в комбінації з дощами, туманами та мрякою негативно позначиться на висоті і структурі снігового покриву, у багатьох областях очікується його повне танення. І лише у високогір'ї Карпат збережеться по-справжньому зимова та снігова погода з температурами близько 0°С.

Фото: meteoprog.ua


Досить швидко циклон просуватиметься далі на схід і вже вночі 2 січня залишить територію України. Атмосферний тиск піде на підвищення і вже вдень у неділю вся територія нашої країни опиниться під впливом гребеня європейського антициклону "Christine".

Оскільки ця погодна система сформована в теплій субтропічній повітряній масі, то істотного зниження температури чекати не варто. Виняток становитиме північна частина Лівобережжя України, де відбудеться короткочасний заток холоду з півночі, що призведе до зниження температури до помірних морозів.

Враховуючи те, що атмосферні процеси над Європою характеризуються швидкою мінливістю, то вже 3 січня у понеділок на зміну гребеня високого тиску прийде компактний циклон з Балтійського моря. У зв'язку з цим, атмосферний тиск знову піде на зниження, відновляться опади у вигляді дощу, а у східних та північних областях випадатиме сніг та мокрий сніг. Місцями з'явиться налипання мокрого снігу, а на дорогах утримається ожеледиця і снігова каша.

Температура повітря по Україні розподілиться наступним чином у новорічні вихідні:

  • 1 січня у східних та північно-східних областях вночі -5...0 °С, вдень -1...+4°С; на решті країни в нічний час 0...+5 °С, вдень +3...+8 °С, на крайньому заході, півдні Одеської області та в Криму до +10 °С.
  • у неділю, 2 січня, вночі температура знизиться до -6...-1°С, на півдні та в Криму до 0...+5 °С; вдень коливатиметься в межах -4…+1 °С, у західних та південних областях +2…+7 °С.
  • у понеділок, 3 січня, на Лівобережжі країни вночі стовпчики термометрів опустяться до -8...-3 °С, у Харківській та Луганській областях до -15...-10 °С, на решті території -2...+3 °С. Вдень очікується потепління по всій країні до +3…+8 °С, у західних та південних областях місцями до +10 °С.

Крім того, 1 – 2 січня у високогір'ї Карпат збережеться третій (помаранчевий) рівень лавинної небезпеки у зв'язку зі значним снігонакопиченням та хуртовинами.

Раніше Укргідрометцентр повідомляв, що в Україні у перший день 2022 року очікуються дощі, подекуди зі снігом - синоптики попереджають про сильний вітер та ожеледицю.