З 1 січня 2022 року в українських школах з’явиться нове меню для учнів.
"Апостроф" розповідає, які були запроваджені стандарти шкільного харчування та чим тепер годуватимуть дітей у навчальних закладах.
Перехід на нові стандарти шкільного харчування тривав понад 12 місяців і з 1 січня усі навчальні заклади мають годувати своїх учнів за новими рецептами. У рамках реформи шеф-кухар Євген Клопотенко спеціально розробив 160 страв.
Чим заборонено годувати дітей у школах
- м'ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
 - гриби;
 - непастеризоване молоко та молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
 - непастеризовані соки, газовані напої та кава.
 - рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру та підсолоджувачів;
 - продукти, у тому числі чіпси та сухарики з вмістом солі більше 0,12 г на 100 г готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 г на 100 г готового продукту;
 - продукція домашнього виробництва;
 - під забороною продаж кондитерських виробів та солодких продуктів, у тому числі вироби з кремом та морозиво.
 
Чим годуватимуть дітей у школах з 1 січня
Перші страви:
- Суп овочевий
 - Мінестронt
 - Бульйон овочевий
 - Суп Авголемоно
 - Суп з крупою перловкою або рисом та томатом
 - Суп гороховий
 - Борщ із картоплею
 - Полтавський борщ із сливовим варенням
 - Зелений борщ із шпинатом
 - Морквяний або картопляний крем-суп
 - Суп із квасолі
 - Суп білий з галушками
 - Капустняк із гарбузом
 - Суп-пюре із сочевиці
 
Страви з яєць:
- звичайний або безглютеновий скрамбл
 - пухкий омлет з додаванням орегано
 - фріттата
 
М'ясні та рибні основні страви:
- Пастуший пиріг з куркою
 - Тушкована капуста з овочами та м'ясом
 - Куліш з курячим м'ясом
 - Плов із курячим м'ясом
 - Чилі кон карне з куркою
 - Котлета по-міланськи із сиром
 - Курячі нагетси
 - Курка по-італійськи
 - Курячий шницель
 - Запечене філе курки з орегано
 - Куряче стегно у гірчичному соусі
 - Курка запечена в імбирному соусі
 - Печеня по-домашньому з куркою
 - Курка тушкована в соусі гуляш з кмином
 - Бігос з гречкою та курячим м'ясом
 - Чахохбілі з куркою
 - Ліниві голубці з яловичиною
 - Плов із булгуру та свинини
 - Болоньєзе
 - Кебаб із сиром
 - Бефстроганів з вареною яловичиною
 - Гуляш із вареної яловичини
 - Китайське жарке зі свининою
 - Французьке жарке з яловичиною
 - Верещака із яловичини
 - Смажене по-домашньому зі свинини
 - Чилі кон карне з яловичиною
 - Рибні нагетси
 - Риба запечена з морквою та цибулею
 - Риба тушкована з овочами у томаті
 - Мінтай, запечений у соусі "Бешамель"
 - Рибні фрикадельки/стіки/котлети
 - Рибний закритий пиріг зі спеціями
 
Головні гарніри:
- Овочі з соусом "Бешамель"
 - Товчанка
 - Пшоняна каша з квашеною капустою
 - Горохове пюре із зеленого гороху
 - Горохове пюре з чорносливом
 - Лобіо з квасолею
 - Сочевиця зі спеціями
 - Квасоля біла/червона
 - Кус-кус
 - Галушки
 - Ньоки картопляні (галушки)
 - Рис із кмином або з ореганом
 - Варена картопля
 - Гречана каша з чебрецем
 - Булгур
 - Овочева паелья з куркумою (опціонально додаються морква та цибуля)
 - Гречка з томатною пастою
 - Каша пшенична
 - Картопляне пюре з орегано
 - Банош
 - Овочеві соті
 - Овочеве рагу із зеленим горошком
 - Кабачки в панірувальних сухарях
 - Різотто із зеленим горошком та сиром
 
Десерти для дітей:
- Сирна або рисова запіканка з ягідним кюлі
 - Мак енд чіз
 - Пан де калатрава
 - Манний пудинг
 - Бланманже
 - Оладки кукурудзяні з манкою
 - Бурякові панкейки
 - Яблуко запечене із сиром
 - Яблуко каркаде
 - Шуліки з маком
 - Печиво цитрусове
 - Печиво вівсяне
 - Ліниві вареники
 - Сінабон із корицею
 - Вертута з яблуком
 - Тост з гороховим пюре та яйцем
 - Запіканка морквяно-яблучна
 - Запеканка сирна з яблуком та морквою/бананом та сметаною
 - Кіфлік
 - Львівський сирник із морквою
 - Вегетаріанський закритий пиріг
 - Запіканка пшоняна з гарбузом
 
Безглютенові десерти:
- Бісквіт банановий безглютеновий
 - Булочки з корицею безглютенові
 - Млинці безглютенові
 
Корисні напої:
- Компот з ягодами та м'ятою
 - Узвар
 - Кисель вишневий
 - Какао з молоком
 - Напій із шипшини
 - Чай масалу
 - Чай з липою або з мелісою
 - Соки: яблучний, томатний, виноградний, морквяний, сливовий, абрикосовий
 
При потребі - в окремих навчальних закладах можуть розробити дієтичне меню для певних дітей, проте рішення та рекомендації щодо харчування виносить лише лікар. Як приклад, дітям з особливими дієтичними потребами можуть замінити ячну кашу гречаною і т.п.
Вартість нового шкільного харчування
За словами шеф-кухаря Євгена Клопотенка, вартість його меню лише на 2-3 грн перевищує суму, яку виділяють на харчування одного учня. Наприклад, якщо раніше виділялося 13-14 гривень, то після нововведень – 17 гривень. У кожних регіонах бюджети на харчування учнів збільшуватимуть.
Раніше ми розповідали, що і як їдять українські школярі у їдальнях.