Українці на новорічно-різдвяні свята відносять на смітник харчових продуктів на 470 млн - 1 млрд гривень. Більшість продуктів не є зіпсованими, а зайвими.
Такі підрахунки навів Центр управління відходами.
Встановлено, що у святкові дні люди купують більше, ніж потрібно для нормального споживання на 30%.
У Центрі дали низку порад українцям, як не купувати зайве та зменшити кількість харчових відходів:
- перед походом у магазин необхідно скласти список продуктів;
- потрібно продумати наперед, які готуватимуться страви;
- зайві продукти треба розфасувати контейнерами;
- зайву їжу можна перетворити на інші страви, додатково термічно обробивши.
У Центрі управління відходами зауважують, що кількість відходів на новорічні свята, зазвичай, зростає. Зокрема, у Британії та США на 25 – 30%. При цьому більшою частиною викинутого є абсолютно нормальна їжа, придатна до споживання.
Як писав раніше "Апостроф", на Різдво господині готують аж 12 пісних страв, у складі яких не буде молока, олії, сметани та яєць.