RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

За неприбраний сніг доведеться платити штраф: названо суми

В Україну повернулися снігопади: підприємства, установи, організації з благоустрою населених пунктів зобов'язані чистити сніг на територіях, за які вони відповідальні. Тим, хто цього не робить, загрожує штраф.

"Апостроф" розповідає про те, хто має чистити сніг та які штрафи їм загрожують за невиконання цього обов'язку.

Як прописано у ч. 2 ст. 18 Закону України "Про благоустрій населених пунктів", розчищенням снігу мають займатися підприємства, установи, організації з благоустрою населених пунктів.

Зокрема, вони зобов'язані:

  • утримувати в належному стані об'єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою територію;
  • відшкодовувати в установленому порядку збитки, заподіяні порушенням законодавства у питаннях благоустрою населених пунктів.

Своєю чергою, українці мають право вимагати негайного виконання робіт з благоустрою у разі, якщо їх невиконання може завдати шкоди життю, здоров'ю або майну громадян.

Якщо ж це сталося, громадяни можуть звертатися до суду з позовом про відшкодування збитків, заподіяних майну чи здоров'ю внаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об'єктів благоустрою.

Зазначимо, балансоутримувачами багатоквартирного житлового будинку, наприклад, можуть бути житлово-експлуатаційна контора (ЖЕК), житлово-будівельний кооператив (ЖБК) або об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Згідно з діючими нормами, сколювання льоду та прибирання снігу здійснюється за потреби, а посипання території піском, піско-соляною сумішшю тощо (за наявності ожеледиці) – 4-8 разів на місяць.

Відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення України, порушення державних стандартів, норм та правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу:

  • від 340 до 1 360 грн – на громадян та посадових осіб;
  • від 850 до 1700 грн – на громадян – суб'єктів підприємницької діяльності.

Як розповідав "Апостроф", перед Новим роком до справжнього снігового полону потрапив Дніпро. Місто стояло в пробках, запізнювалися потяги, внаслідок чого ціни на послуги таксі злетіли в кілька разів.