RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Масове закладання "бомб" в Україні: експерти назвали три типи "мінерів"

З початком 2022 року Україну накрила хвиля фейкових "мінувань". Телефонні терористи діють за тією самою схемою: спочатку правоохоронцям надходить анонімне повідомлення про вибуховий пристрій у громадському місці – школа, торговий центр, станції метро. Усі відвідувачі евакуюються, на місце виїжджають вибухотехніки, обстежують об'єкт, але нічого не знаходять.

"Апостроф" розбирався у тому, кому вигідно розповсюджувати паніку серед українців та хто займається інформаційним тероризмом.

За словами експертів, існує три типи телефонних "мінерів".

Перший тип – люди, які до кінця не знають законів та відповідальності за їх порушення. А згідно з кримінальним кодексом, за хибне мінування загрожує до 6 років позбавлення волі.

Для таких людей повідомлення про бомби справді перетворюються на розвагу. Тим більше, у період затяжних свят, коли хворий азарт підігріває алкоголь.

Колишній співробітник СБУ Іван Ступак зазначає – це дуже довга дорога, але її необхідно пройти ще зі шкільної парти. Людям треба пояснювати, що за це передбачено кримінальну відповідальність, до тривалого ув'язнення. Водночас, екс-народний депутат і генерал-лейтенант міліції у відставці Геннадій Москаль переконаний: через параліч правоохоронної системи багато людей йдуть на скоєння телефонного тероризму, абсолютно не відчуваючи за собою загрози покарання.

Другий тип "мінерів" - психічно хворі люди. Припиняти помилкові повідомлення від таких людей складніше. Адже раціональні аргументи про те, що за невдалий жарт загрожує серйозний термін, на таких людей можуть не діяти.

Цю проблему можна вирішити шляхом побудови розгалуженої системи відеоспостереження у великих містах та місцях скупчення людей.

До третього типу відносяться реальні телефонні терористи, які усвідомлюють відповідальність, але роблять помилкові виклики для дестабілізації ситуації у країні. Проте багато експертів зазначають – далеко не факт, що Російська Федерація активно використовує такий інструмент своєї гібридної агресії проти України.

Проблема полягає в тому, що телефонним терористам не завжди потрібні серйозні ресурси - достатньо всього повідомити в поліцію, наприклад, про фейкову бомбу на вокзалі.

Цілком імовірно, що якщо Кремль таким чином активно дестабілізуватиме ситуацію в Україні, то нічого не заважає Україні відповідати симетрично. І тоді вже російські правоохоронці будуть змушені виїжджати на кожний виклик.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": "Алло, у вашій будівлі бомба": як зупинити хвилю "мінування" України