RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Див не буває: експерт пояснив подорожчання продуктів в Україні

В України ціни на продукти власного виробництва, незважаючи на рекордні врожаї, вищі, аніж на цю ж українську продукцію у закордонних магазинах.

Про причини такої різниці цін розповів радник зі стратегічного розвитку Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), колишній заступник міністра агрополітики Володимир Лапа в своєму інтерв'ю "Реалісту".

"Наприклад, у Польщі податок на додану вартість (ПДВ) аграрної продукції становить 7%, тоді як в Україні 20 відсотків. Відповідно, 13% відмінність у цінах виключно за рахунок оподаткування. Крім того, обсяги бюджетної підтримки аграрного сектора у нас набагато менші, ніж у Європейському Союзі. А див не буває, і дешева продукція просто так з повітря не з'являється", - пояснує Володимир Лапа.

Він також додає, що якщо Україна дійсно хоче і готова здешевиши вартість харчових товарів, то їй необхідно взяти за приклад Євросоюз - там ПДВ на продукти значно нижчі, на відміну від нашого.

"Звичайно, такі кроки спричинять певні бюджетні витрати. Не виключено, до речі, що вони можуть виявитися досить суттєвими. Але так чи інакше це питання макроекономічного та політичного вибору на рівні держави", - визнає експерт.

Раніше "Апостроф" писав те, що в Україні різко подорожчають деякі продукти: за що доведеться платити більше.