RU  UA

​Безкоштовні смартфони для літніх людей та нові функції “Дії”: як пройшов третій Diia Summit

У вівторок, 8 лютого, у Києві пройшов саміт з нагоди 2-річчя “Дії”, під час якого презентували нові функції застосунку, однією з яких є зміна місця реєстрації онлайн. Окрім того, президент Володимир Зеленський пообіцяв роздати вакцинованим людям похилого віку безкоштовні смартфони.

Подробиці у сюжеті Марини Білоножки у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Вщерть заповнений палац "Україна", десятки прожекторів та діджитал-проекції - так проходить вже третій Diia Summit. Перша презентація “Дії” відбулася у лютому 2020-го. Починалося все лише з водійського посвідчення та техпаспорту. Тоді й розпочалася “Держава у смартфон”.

“Не бійтесь мріяти. Саме цими словами я хочу розпочати наш третій Diia Summit. Три роки тому ми почали говорити про “Державу в смартфоні” - і це була мрія. Два роки тому ми почали її будувати - це був виклик. Сьогодні у цифровій Україні мешкає понад 14 мільйонів громадян - це реальність”, – розповідає президент Володимир Зеленський.

Нині у кілька кліків можна змінити прописку, отримати так звану тисячу за вакцинацію, оформити ФОП, згенерувати COVID-сертифікат та пошерити техпаспорт. Розробникам українського додатку стає дедалі важче дивувати вже вибагливих користувачів. Однак вони мають амбітні плани.

У 2023 ми прагнемо провести електронний перепис населення спільно з компанією Apple. Ми розробляємо модель електронної митниці. Ми прагнемо зробити Україну світовим IT-хабом. Лідером з інновацій, лідером з технологій, – розповідає президент Володимир Зеленський.

Безкоштовний смартфон від Зеленського

Аби мотивувати людей літнього віку до вакцинації, президент пообіцяв безкоштовний смартфон усім щепленим віком від 60 років.

“Всі охочі вакциновані українці старше 60 років отримають безоплатно якісний, сучасний смартфон і пільговий тариф”, – розповідає Зеленський.

Електронні опитування

Ще одна нова послуга - електронні опитування. Поки такі, як каже президент, "розминочні". Утім надалі обіцяють цікавитися думкою українців із серйозніших тем.

“І сьогодні ми з вами презентуємо відповідь на це питання - що ми будемо робити для того, щоб стати найзручнішою країною в світі для бізнесу? Сьогодні ви бачите презентацію “Дія Сіті”, – розповідає міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Дія Сіті” - спеціальний податковий і правовий режим для ІТ-галузі. Завдяки ньому частка ІТ у ВВП України має зрости з 4 до 10%. Вже сьогодні до режиму долучаться перші іноземні та українські IT-компанії.

Довідка про несудимість

Довідка про несудимість онлайн в застосунку “Дія” - це одна із найбільш доступних і проблемних послуг, яка надається сервісами МВС. В рік їх замовляють понад 500 тисяч, – розповідає міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Довідку про несудимість можна було й раніше отримати онлайн. Проте зараз замість купи зайвих полів у "Дії" потрібно лише обрати тип довідки, підставу і вказати дані про себе. Щойно документ буде готовий - “Дія” сповістить про це.

Втім, працювати ще є над чим, кажуть у Мінцифрі. Подати заяву у РАЦС, оформити допомогу батькам-одинакам, отримати електронне пенсійне посвідчення не виходячи з дому. Ці функції мають з'явитися у Дії вже цього року.

Нагадаємо, у мобільному додатку "Дія" в майбутньому з'явиться новий документ - пенсійне посвідчення.