RU  UA  EN

Вівторок, 1 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

1 жовтня

Всі новини

Як оформити оплату електронних лікарняних: докладна інструкція

Українцям розповіли, як оформити оплату електронних лікарняних. У Фонді соціального страхування України оприлюднили докладну інструкцію.

Про це йдеться на порталі Фонду соцстраху.

Алгоритм з отримання коштів за електронні лікарняні доволі простий. Для фінансування допомоги з тимчасової непрацездатності потрібна заява-розрахунок від роботодавця. Він має її оформити та подати у Фонд. Примітно, що дата отримання Фондом заяви від роботодавця, а не дата створення е-лікарняного впливатиме на час одержання допомоги.

Далі лікар має створити медичний висновок про тимчасову непрацездатність (має надійти сповіщення від E-health). За ним автоматично буде сформовано е-лікарняний. Працівнику потрібно повідомити про це роботодавця у будь-який зручний спосіб, навіть телефоном.

Якщо електронний лікарняний буде успішно сформовано - він з'явиться в особистому кабінеті застрахованої особи на сайті Пенсійного фонду. Працівник може впевнитись у наявності е-лікарняного, авторизувавшись на сайті ПФУ за допомогою електронного підпису чи BankId. Пенсійний фонд також зобов'язаний сповістити про створення е-лікарняного в SMS (надійде, якщо була попередня реєстрація на сайті Пенсійного фонду).

Роботодавці будуть бачити е-лікарняний в своїх кабінетах страхувальників з дня його відкриття. Однак почнуть призначати допомогу тільки після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності і сплину терміну, який лікарі можуть змінити.

Е-лікарняний має змінити свій статус на "готово до сплати". Після чого роботодавець розпочне процедуру призначення за ним допомоги: електронний документ передадуть на розгляд Комісії. Термін розгляду документів і прийняття такого рішення - 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (дата видачі - восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних з вагітності та пологів - восьмий день від дати його відкриття).

Потім бухгалтерія має розрахувати суму матеріального забезпечення, сформувати за е-лікарняним заяву-розрахунок і передати у ФССУ на оплату за 5 робочих днів.

Також ФСС радить подавати заяви-розрахунки в е-вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. При цьому заяву-розрахунок не можна подати через відповідний інтерфейс на сайті ПФУ, бо він не має функціональної реалізації.

Працівники не повинні втрачати зв'язок зі своїм роботодавцем і цікавитись станом подання своєї заяви, кажуть у Фонді.

Як повідомлялося, пацієнт має можливість відкрити електронний лікарняний дистанційно, кажуть у МОЗ.