RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Рада ухвалила закон про індексацію пенсій: кого він торкнеться

Український парламент ухвалив закон про індексацію пенсій за "спеціальними" пенсійними програмами. Зокрема, мова йде про військовослужбовців, держслужбовців та науковців. Крім цього, тепер закон передбачає дату щорічної індексації пенсій. Вона проводитиметься 1 березня. Раніше дату індексації щороку затверджував Кабінет Міністрів України.

Про це свідчать положення законопроекту №4668, який затвердила Верховна Рада України у вівторок, 15 лютого.

За затвердження цього закону проголосували 352 народні депутати України на вході пленарного засідання.

Документ внесли до парламенту представники Кабінету Міністрів України. Його було розроблено Міністерством соціальної політики України з метою удосконалення пенсійного законодавства. У Мінсоцполітики розраховують, що постійна дата індексацій зробить пенсійне забезпечення громадян стійкішим.

Крім цього, у тексті закону передбачено поновлення щорічного перерахунку пенсій для тієї категорії громадян, яким законодавством передбачено так звану спеціальну пенсію. Як стверджувалося вище, таку пенсію наразі отримують військовослужбовці, науковці та держслужбовці.

Також документ повернув окремим категоріям громадян право на дострокову пенсію. Зокрема, у документі пропонується:

  • призначати достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірваний у зв'язку із змінами організації виробництва та інших умов;
  • призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на важке рідкісне захворювання, але яким не встановлено інвалідність.

Також право на достроковий вихід на пенсію отримають жінки, які народили п'ятьох або більше дітей, та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства за умови досягнення ними 50-річного віку та наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

Раніше ми також повідомляли про те, як оформити дострокову пенсію в Україні багатодітним батькам.