RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Як оформити дострокову пенсію в Україні багатодітним батькам

В Україні жінки, які народили 5 або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, за наявності робочого стажу не менше 15 років, можуть вийти на пенсію по досягненню 50-річного віку.

Про це повідомляє Координаційний центр із надання правової допомоги.

Згідно з інформацією, якщо діти виховуються батьком в аналогічній ситуації, його страховий стаж має бути не менше ніж 20 років, а йому самому має бути 55 років.

При цьому, до страхового стажу жінки зараховується до 1 січня 2005 року час догляду непрацюючою матір'ю за малолітніми дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку. Після зазначеної дати - період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за умови отримання відповідної допомоги, передбаченої законом.

Документи, необхідні для отримання пенсії багатодітною матір'ю:

  • документи, що засвідчують особу (паспорт, ідентифікаційний код);
  • документи про народження дітей та виховання їх до шестирічного віку (свідоцтво про народження чи паспорт).

Заяву про призначення дострокової пенсії багатодітним матерям можна подати до органу Пенсійного фонду України у строк не раніше ніж за один місяць до досягнення пенсійного віку (50-річчя для жінок) та бажано не пізніше трьох місяців з дня досягнення цього віку. У разі своєчасного звернення пенсія призначатиметься з дня 50-річчя. У разі звернення особи за призначенням пенсії у пізніший термін пенсія призначатиметься з дня звернення.

Зазначається, що багатодітним матерям до розміру пенсії призначається надбавка – пенсія за особливі заслуги перед Україною у розмірі від 35 до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (залежно від кількості дітей).

Якщо багатодітній матері відмовляють у достроковому виході на пенсію, вона має право оскаржити рішення Пенсійного фонду у судовому порядку.

Раніше ми писали, що українці зможуть отримувати пенсію незалежно від віку.