RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Призов резервістів у особливий період: кого не викликатимуть у військкомати

У вівторок, 22 лютого, президент України Володимир Зеленський виступив із черговим відеозверненням, в якому він заявив про призов резервістів у особливий період.

"Апостроф" пояснює, кого із резервістів заклик не торкнеться.

Згідно з українським законодавством, призвати в особливий період без мобілізації не зможуть наступні категорії резервістів:

  • яких визнано за результатами медичного огляду непридатними до військової служби за станом здоров'я;
  • які досягли граничного віку перебування в резерві, або якщо час, що залишається до досягнення такими громадянами граничного віку перебування в резерві, менший за термін, на який здійснюється заклик;
  • які відслужили встановлені терміни військової служби за призовом осіб з числа резервістів у особливий період, а також, якщо з дня їх звільнення з такої служби пройшло менше одного року.

Також призов не торкнеться тих резервістів, які мають близьких чи рідних, які загинули або пропали безвісти на Донбасі; містять певні категорії осіб, включаючи інвалідів; навчаються чи займаються викладанням у певних навчальних закладах, а також тих, хто є народними депутатами чи депутатами Верховної ради Автономної Республіки Крим.

При цьому Володимир Зеленський заявив, що найближчим часом відбудуться навчальні збори резервістів тероборони - водночас, за його словами, потреби у загальній мобілізації на сьогоднішній день немає.

Раніше "Апостроф" повідомляв про заяву нардепа від "Слуги народу" під час брифінгу про ймовірність запровадження в Україні режиму надзвичайного стану. Насамперед йдеться про НС на підконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей.