RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Що робити, якщо ви опинилися в напівзруйнованій будівлі після удару: інструкція

Міністерство охорони здоров'я України попередила українців, як врятувати своє життя у разі загрози обвалу будівлі, а також якщо вже опинилися в зруйнованому будинку без можливості вийти.

Детальну інструкцію МОЗ опублікували на своєму каналі у Telegram.

Головна рекомендація міністерства у такому разі - тікати якомога швидше та якомога далі від події.

Загроза обвалу будинку

Якщо є загроза руйнування будинку, а людина опинилася не на першому поверсі - ніколи не можна користуватися ліфтом, а спускатися лише сходами. Якщо є можливість - швидко хапати гроші та документи. Також варто негайно повідомити мешканців будинку про загрозу обвалу. У дверях не можна створювати тисняву, виходити потрібно по черзі. Опинившись на вулиці, потрібно відійти на безпечну відстань від міста обвалу, а також відмовляти стрибати з вікон тих людей, які знаходяться вище першого поверху.

У разі, коли немає можливості вийти на вулицю, а загроза обвалу ще існує - потрібно зайняти найбільш вигідну позицію: отвори дверей, кути, під стіл у куті, місце під балками, а також каркасами. У жодному разі не варто вибігати на балкон та знаходитися біля вікон. Якщо є можливість - потрібно перекрити газ, воду, вимкнути електроенергію.

Фото: t.me/mozofficial

Завал у зруйнованому будинку

У такому разі варто негайно кликати на допомогу та чекати її. Варто повідомити де знаходиться людина та що сталося, чи потрібна медична допомога.

Якщо ніхто не чує: рекомендується вивільнити руки і ноги, якщо вони застрягли. Далі - роздивитися, чим завалило. Можна спробувати обережно розібрати завал, але у жодному разі не чіпати те, на чому він тримається. У разі, якщо не видно, чим завалило, неможливо розібрати завал - кликати на допомогу декілька годин. Поки допомога не підійшла - варто потурбуватися про те, щоб не отримати переохолодження. Якщо ніхто не чує, варто дужче розбирати завал.

Якщо звільнились з під завалу, варто оглянути себе. У разі потреби - надати першу медичну допомогу. У разі неможливості вийти з будинку - намагатися сповістити про себе - зателефонувати, стукати по трубах, батареях, кликати голосно по допомогу.

Фото: t.me/mozofficial

Крім того у відомстві надали телефони рятувальних та аварійних служб:

▪️112 — Єдиний номер виклику всіх служб екстреної допомоги;

▪️101 — Пожежна служба;

▪️102 — Поліція;

▪️103 — Швидка медична допомога;

▪️104 — Аварійна служба газової мережі;

▪️0 800 501 482 — телефон довіри СБУ.

Також читайте наш матеріал: Корисні поради: як бути готовими до обстрілу з боку РФ