RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Кому і як платитимуть компенсацію за втрачене майно під час війни: всі деталі

Уряд готує механізм компенсації громадянам, які втратили майно під час бойових дій внаслідок вторгнення російських військ в Україну, заявки від постраждалих почнуть приймати з 21 березня, проте механізм надання компенсацій поки що не визначено.

Про це пише "Сегодня".

Так, наступного тижня можна буде подавати заявки на відшкодування через програму "Дія".

"Орієнтовно вже через тиждень у додатку "Дія" ми починаємо реєструвати інформацію про пошкоджене та зруйноване майно громадян України. Кожен, хто залишився без даху над головою. Кожен, чий будинок чи квартира були знищені окупантом, зможе залишити заявку на відшкодування у "Дії", – заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він уточнив, що Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури вже створено.

В Раду раніше було подано законопроект 5177, який має врегулювати це питання. Згідно з ним, виплати відбуватимуться такими способами: грошовою компенсацією, наданням нерухомості, погашенням його кредитів або участю у різних програмах.

Алгоритм надання компенсації буде таким:

- подання заяви отримання компенсації;

- обстеження знищеного чи пошкодженого майна спецкомісією;

- ухвалення рішення про надання компенсації.

Фінансування фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури може здійснюватися з репарацій з боку Росії або приватних російських осіб, чиє майно за кордоном було заарештовано, а також фінансової допомоги західних партнерів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Держслужба України з питань праці закликала роботодавців не звільняти робітників за прогул під час війни.