RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

Всі новини

Де платять один раз, а де щомісяця: як у Європі фінансово підтримують біженців із України

Рятуючись від війни багато українців виїжджають за кордон. Сусідні країни єдині у своєму бажанні допомогти громадянам України, проте умови перебування у кожній із них відрізняються.

Як приймає українців Польща, Чехія та Словаччина розповідає “Апостроф” із посиланням на “Сьогодні”.

Польща

Згідно із законом, підписаним президентом Польщі Анжеєм Дудою, українці, евакуйовані до Польщі, отримують одноразову фінансову допомогу у розмірі 300 злотих (2028 грн) на особу. Зазначається, що знаходиться на території країни можна протягом 18 місяців, після чого можна подати заяву та отримати дозвіл на проживання строком до 3-х років.

Окрім фінансової допомоги, українці мають право влаштуватися на роботу за спрощеною процедурою та безкоштовно отримати медичну допомогу. Українські діти також можуть ходити до польських шкіл.

Чехія

Чеський парламент також ухвалив закон, який закріплює права та можливості українців, евакуйованих з України. Так, українці, які виїжджають до цієї країни, зможуть отримувати виплати у розмірі 5 тисяч крон (близько 6445 грн) протягом півроку.

Ці кошти надаються з урахуванням спеціальної візи, так званої візи толерантності. У перший місяць перебування отримання фінансової допомоги нараховується автоматично. Якщо протягом півроку фінансове становище українця не покращає, він може подати заявку ще на 5 місяців таких виплат. Крім того, термін реєстрації для українців, які виїжджають до Чехії, продовжили з 3 днів до 30.

Словаччина

Біженці з України, які прибувають до Словаччини, мають право на отримання допомоги та допомоги у тому ж розмірі та на тих самих умовах, що й громадяни Словацької Республіки.

Відповідно до положення про матеріальну допомогу, біженці один раз на місяць можуть отримати виплати:

  • €68,80 (2227 грн) на особу;
  • €130,90 (4238 грн) на особу з дітьми (від 1 до 4 дітей);
  • €119,60 (3872 грн) на пару дітей;
  • 179 € (5795 грн.) на пару з дітьми (від 1 до 4 дітей);
  • €191,20 (6190 грн) особа з більш ніж 4 дітьми;
  • €241,30 (7812 грн) пара з більш ніж 4 дітьми.

Раніше ми писали, які країни готові прийняти українських біженців.