RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Контратаки ЗСУ під Києвом та на півдні: хроніка війни в Україні 15 березня

Уже 20-й день тривають запеклі бої між захисниками України та російсько-нацистськими військами. Ворог не просувається практично в усіх напрямках і проводить перегрупування з недобитих бійцями ЗСУ частин. У Генштабі повідомили, що російські військові відмовляються виконувати команди керівництва.

15 березня вранці ворог знову вдарив по Києву, особливо напруженою ситуація залишається у Маріуполі.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 13 березня

Хроніка боїв 14 березня

______________________________________________________

23:54. Доброго вечора! Ми з України! Воїни окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького не дають російським загарбникам жодного шансу вижити. Лишень ці непрохані гості зупинились на нічний відпочинок, як їх "гаряче" привітали наші артилеристи.


23:45. короткий брифінг Зеленського після зустрічі з прем'єрами Польщі, Чехії і Словенії

23:39. очевидці пишуть, що під Києвом ЗСУ завдали разючого удару по окупантах.

"Три години поспіль була така жесть у районі Ірпеня, Бучі, Стоянки, Ворзеля, Мили, що вуха загорталися, будинок ходуном ходив, а небо просто горіло. Такого не було навіть, коли Ірпінь з Бучею орки бомбили. Схоже наші розлютилися не на жарт, оточили цих гнид і влаштували їм випалену землю! Сумніваюся, що там хтось живий залишився і чи залишилися там будинки. Мочили ракетами, градами і ще з чогось такого потужного, що навіть страшно уявити, що це було. Було вкрай приємно спостерігати це з першого ряду... Вже хвилин 40 наші женуть їх у західному напрямку і мочать по повній програмі ракетами навздогін. За три з лишком години мочилово відсунулося кілометрів на 40-50 так точно. Напевно, до Макарова чи можливо навіть далі", - написав очевидець.

23:30. левеня Сімба, яке вижило після обстрілів у Харкові

22:53. повідомляється про гучну канонаду в районі Гостомеля, Бучі та Ворзеля під Києвом.

22:50. на Чернігівщині в полон здалися шість орків на чолі із майором армії окупантів. Жити захотіли.

22:47. у Києві Володимир Зеленський провів зустріч з прем'єром Польщі Матеушом Моравецьким, віце-прем'єром Ярославом Качиньським, прем'єром Чехії Петром Фіалою та прем'єром Словенії Янезом Яншою.

22:24. також ПАРЄ визнала Придністров'я зоною російської окупації.

22:22. Парламентська асамблеї Ради Європи виключила Росію та закликала надати Україні засоби ППО

21:28. на Донеччині артилерія військової частини ОК "Північ" знищила п'ять ворожих БМ-21 "Градів" та транспортно-заряджаючих машин.

21:24. Володимир Зеленський закликає увесь світ зупинити будь-яку торгівлю з РФ.

"Контактуйте з політиками, говоріть з журналістами, тисніть на бізнес, щоб він виходив з російського ринку. Щоб їхні долари та євро не оплачували нашу кров", - закликав президент українців в усьому світі.

21:18. є з Маріуполя й хороші новини. По-перше, місто продовжує тримати оборону. По-друге, сьогодні із Маріуполя виїхали до Запоріжжя близько 20 тисяч мешканців.

21:13. а це Маріуполь. Окупанти з танка вистрілили у беззбройного дідуся, який стояв в 10 метрах від ворожого танка. Оце і є "русский мир", який несе лише руйнацію і смерть.

21:10. США можуть надати Україні потудні системи ППО. Про це повідомила постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт.

21:07. Україна отримає від США 13,6 мільярдів доларів допомоги. Це історична цифра. Відповідний указ підписав президент США Джо Байден

20:36. російським солдатам, які не виконуватимуть злочинних наказів свого керівництва і відмовляться воювати в Україні, можуть дати прихисток в Німеччині. Відповідну програму розробляють у німецькому уряді. Таким чином, сподіваються німці, багато солдатів відмовляться від бойових дій.

19:40. до Києва прибули прем'єри Польщі, Чехії та Словенії

19:38. 24 березня відбудеться зустріч лідерів НАТО, на якій обговорюватиметься війна в Україні. Зустріч анонсував генсек НАТО Єнс Столтенберг.

19:33. у боях під Маріуполем бійці "Азову" розбили формування зі складу 22-ї окремої бригади спецпризначення РФ.

19:14. ще одна пташка ворога пішла спати - цього разу знову під Харковом

19:11. чергові санкції Євросоюзу. Тепер проти російських нафтових і газових компаній. Під санкції потрапили "Транснефть", "Роснефть" та "Газпром". Санкціями заборонено інвестиції в ці компанії. Також вони забороняють фінансові операції з ними, окрім тих, що стосуються викопного палива.

19:06. на Київщині поблизу Макарова ЗСУ гарно накрили рашистів-реактивників.

19:04. у боях на Донбасі ЗСУ відбили чергову атаку російських окупантів. Наші бійці знищили купу техніки та захопили три новітніх танки Т-72Б3 зразка 2016 року, та три БМП-2

19:01. ЗСУ у Миколаївській області захопили ворожу техніку, яка глушила мобзв'язок

19.00. велика колона легкових авто із Маріуполя прибула до Запоріжжя. А ось гуманітарний караван до Маріуполя окупанти не пускають.

18:52. тим часом, на Росії долар вже по 300, але його все одно не купити

18:12. під Харковом ЗСУ збили ще один літак окупантів

18:11. у Маріуполі російські окупанти захопили Обласну лікарню інтенсивного лікування, взявши у заручники лікарів та пацієнтів. Про це повідомив голова Донецької ВЦА Павло Кириленко.

"З лікарні неможливо вийти. Сильно стріляють, сидимо у підвалі. Машини до лікарні не можуть під’їхати вже дві доби. Навколо горять багатоповерхівки. До нашої лікарні росіяни нагнали 400 осіб із сусідніх будинків. Вийти нам не можна", - написала лікарка, яка перебуває зараз там.

Голова Донецької області вже звернувся до міжнародних правозахисних організацій з вимогою відреагувати на ці злісні порушення норм і звичаїв війни, на ці кричущі злочини проти людяності.

18:02. все - Росія вже не член Ради Європи. Окупантам не місце в європейській цивілізації

18:00. почалася мобілізація резервістів другої черги. Це пов'язано з тим, що майже 100% резервістів першої черги, які знаходились на обліку, вже обороняють країну.

17:58. у найближчі дні має подешевшати пальне. Уряд ухвалив рішення знизити до нуля акциз на імпорт бензину, дизельного палива і скрапленого газу. А ПДВ буде зменшено з 20 до 7%. Крім того, налагоджуються нові канали постачання палива з Європи. Це допоможе уникнути дефіциту пального.

17:32. танк окупантів знищений прямим влучанням під час переїзду через рів

17:29. британці ввели нові санкції проти окупантів. Уряд Британії заявив про введення санкцій щодо 370 російських олігархів, політичних союзників Путіна і пропагандистів.

17:26. під час евакуації з міста Ізюм на Харківщині окупанти обстріляли автобус із людьми. На щастя, в результаті обстрілу ніхто не загинув.

14:25 Головком ЗСУ Валерій Залужний заявив, що українська армія готується до переходу у контрнаступ:

"Ми зупинили агресора, розгорнули частини резерву і за певними напрямками переходимо в контрнаступ".

13:50 Лукашенко заявив, що нібито була спроба удару по території Білорусі ракетою "Точка-У", але її вдалося перехопити.

При цьому Лукашенко ще раз заявив, що білоруські війська не братимуть участі у війні в Україні.

"Нам там робити нічого, нас туди не звуть", - зазначив Лукашенко

13:09 Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляє, що Росія планує вирубувати ліси в Україні.

12:50 Арахамія повідомив про поновлення переговорів з Росією.

12:12 Крім Києва комендантська година до 7:00 17 березня запроваджено і по всій Київській області. Про це повідомляє голова Київської ОДА Олексій Куліба.

11:45 Олександр Корнієнко заявив, що близько 20 депутатів залишило Україну.

"Є різні цифри, я не можу зараз конкретизувати. Близько 20 депутатів не в Україні. По фракціях не конкретизуватиму. Скажімо так, це депутати, які і до цього виявляли не патріотичні позиції", - сказав Олександр Корнієнко.

11:21 Губернатор Дніпропетровської області заявив, що через ракетний удар російських військ було суттєво пошкоджено аеропорт Дніпра.

11:12 Комендантська година у Києві була введена з 20.00 15 березня до 7.00 17 березня.

10:04 Упродовж 10 днів Росія припинить активну війну

Про це заявив генерал-лейтенант Бен Ходжес, який раніше командував сухопутними силами США у Європі. Він вважає, що для ведення війни на виснаження Росії не вистачає трьох речей: часу, людських ресурсів та боєприпасів:

«Приблизно за 10 днів — це моя оцінка — і за умови, що ми, Захід не лише продовжимо, а й збільшимо допомогу для українських сил, щоб вони знищували російську артилерію, армію та відбивали ракетні удари, через 10 днів росіяни пройдуть точку неповернення, коли вони більше не зможуть вести активних бойових дій у цій війні».

9:40 Прем'єри Польщі, Чехії та Словенії відвідають сьогодні Київ, мають намір зустрітися із Зеленським – повідомляє польський уряд.

9:13 Удар по телевежі біля Рівного: кількість загиблих зросла з 9 до 19, — голова Рівненської ОДА Віталій Коваль

9:07 Маріупольська міськрада офіційно спростовує заяву Петра Андрюшенка про можливі 20 тисяч загиблих у Маріуполі, наполягаючи на тому, що офіційна кількість жертв серед мирного населення у місті становить на сьогодні 2357 людей.

8:57 Обстріл мирного населення на Луганщині не припиняється. У Рубіжному ворог зруйнував інтернат для дітей з вадами зору "Кришталик", міську лікарню та 3 школи. Відомо про чотирьох загиблих.

8:51 Внаслідок нічного обстрілу Києва вибуховою хвилею було пошкоджено фасад будівлі станції метро Лук'янівська та службові приміщення. Про це уранці у вівторок, 15 березня, повідомляє прес-служба Метрополітену.

8:11 Російські загарбники відкрили мінометний вогонь по колоні людей, евакуйованих із Гостомелю, загинула жінка, і зазнали поранень двоє чоловіків.

7:00 Зведення Генштабу ЗСУ про події в Україні