RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Біженці в Європі: як українцям отримати статус

Громадяни України, які тікають від війни у країни Євросоюзу, можуть набути статусу біженця або статусу шукача притулку (на вибір).

Про те, які для цього необхідні документи, повідомляє "Апостроф" з посиланням на інфографіку Офісу президента України.

Статус шукача притулку (статус біженця) можна отримати будь-якій особі, яка рятується від війни або переслідувань лише у першій країні, кордон якої було перейдено.

Щоб оформити документи, людині потрібно звернутися із заявою до компетентних органів країни, до якої він прибув. Після цього ними здійснюватиметься спеціальна процедура, що триває до півроку або довше.

Зазначається, що з цим статусом біженці мають право перебувати в країні безстроково на час існування підстав для його надання. При цьому проживати особи можуть лише у визначених державою закладах для розміщення біженців – міняти місце проживання та залишати країну заборонено.

Слід зазначити, що діти біженців мають право на освіту, при цьому самі біженці зможуть працевлаштуватися лише після набуття статусу – це триватиме близько шести місяців. Незважаючи на це, тимчасово переміщеним особам буде доступне соціальне забезпечення та медичне обслуговування.

Також важливо знати, що після подання заяви про надання статусу біженця в конкретній країні особа повинна залишатися в ній протягом усього часу її розгляду (до 6 місяців або більше).

У зв'язку з війною в Україні, для громадян правила в'їзду до країн ЄС дещо спрощені. Так, людям дозволяється в'їжджати без проїзних документів, сертифікатів про вакцинацію та зі своїми домашніми тваринами, дозвільні документи на перевезення яких також тимчасово не потрібні.

Раніше ми писали, який статус можуть отримати тимчасово переміщені особи з України в Європі.