RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Статус біженця та статус особи, якій надано тимчасовий захист у ЄС: у чому різниця, всі плюси та мінуси

Громадяни України, які тікають від війни у країни Євросоюзу, можуть отримати Статус особи, якій надано тимчасовий захист або Статус шукача притулку (статус біженця) на вибір.

Яка різниця між цими формами оформлення розповідає "Апостроф" із посиланням на інфографіку Офіса президента України.

Статус особи, якій надано тимчасовий захист можуть отримати у будь-якій країні ЄС:

  • громадяни України та члени їх сімей;
  • особи без громадянства, біженці та члени їй сімей із третіх країн, які рятуються від війни в Україні;
  • іноземці, які постійно проживають в Україні на законних підставах та не можуть безпечно повернутися у країну свого походження.

Задля оформлення документів необхідно звернутися за дозволом на проживання до органів влади відповідної країни.

Варто зазначити, що від дати оформлення статусу, люди мають змогу протягом року проживати на території країни і цей термін може бути подовжений ще на рік, якщо того потребуватиме ситуація. При цьому, обирати місце проживання тимчасово переміщені особи зможуть самостійно: житло може бути надано родинами волонтерів, громадськими організаціями чи державою. Також можна проживати у рідних чи знайоми і переселитися у будь-який момент.

Крім цього, люди, у яких статус особи, якій надано тимчасовий захист мають право на працю, соціальне та медичне обслуговування, а діти можуть відвідувати заклади освіти. Повернутися додому можна у будь-який момент.

Статус шукача притулку (статус біженця) можна отримати будь-якій особі, яка рятується від війни або переслідувань лише у першій країні, кордон якої вона перетнула.

Аби оформити документи, їй потрібно звернутися із заявою до компетентних органів країни, до якої вона прибула. Після цього ними буде здійснюватися спеціальна процедура, що триває до пів року або довше.

Зазначається, що із цим статусом, біженці мають право перебувати у країні безстроково на час існування підстав його надання. При цьому, проживати особи можуть лише у визначених державою закладах для розміщення біженців - змінювати місце проживання і залишати країну заборонено.

Варто зауважити, що діти біженців мають право на освіту, при цьому самі біженці зможуть працевлаштуватися лише після отримання самого статусу - це займе близько шести місяців. Незважаючи на це, тимчасово переміщеним особам буде доступне соціальне забезпечення та медичне обслуговування.

Також важливо знати, що після подання заяви про надання статусу біженця у конкретній країні, особа повинна залишатися у ній протягом усього часу її розгляду (до 6 місяців або більше).

У зв'язку із війною в Україні, для громадян правила в'їзду до країн ЄС дещо спрощені. Так, людям дозволяється в'їжджати без проїзних документів, сертифікатів про вакцинацію та зі своїми домашніми тваринами, дозвільні документи на перевезення яких також тимчасово не вимагаються.

Раніше ми публікували плюси та мінуси статусу біженця у Польщі.