RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Поводяться, як Гітлер: окупанти викрали з України сотні тисяч людей

Російські фашисти проводять масову депортацію населення окупованих за час вторгнення 24 лютого територій України. Начальник Національного центру управління обороною РФ генерал-полковник Михайло Мізінцев загалом повідомляє про вивезення 439 420 мирних жителя нібито "з небезпечних районів України", з яких понад 90 тисяч - українські діти.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Російське Міноборони повідомляє, що лише з Херсонської області вивезено 90 тисяч громадян України, Молдови та Росії під приводом "звернення посольств та заявки, подані у військову комендатуру Херсона".

За словами Денісової, у Донецькій та Луганській областях "евакуйовано" до РФ понад 19,6 тисяч мирних жителів, з яких дітей - 3 300.

Російський генерал-полковник Михайло Мізінцев відзвітувався, що загалом вивезено до РФ 439 420 мирних жителя з України, з яких 91 673 – діти, з Маріуполя від нібито "свавілля, влаштованого націоналістами" переміщено 98 081 людину, у тому числі за минулу добу 4 183 мирних жителя.

"Масштаби примусового переміщення співставні лише з депортацією, що проводилася Гітлером у ІІ Світову Війну. Країна-окупант цинічно та грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території", - наголосила омбудсменка.

Вона звернулася до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів, аби допомогти повернути незаконно вивезених до країни-окупанта українців та відкрити безпечні для мирних жителів гумкоридори із зон ведення активних бойових дій.

Крім того, Людмила Денісова закликає міжнародну спільноту посилити тиск на Росію для звільнення всієї території України від рашистів.

Нагадаємо, за підтвердженими даними, громадян України вивозять із Маріуполя, Волновахи та Станиці Луганської на територію РФ. Після ретельної перевірки громадян України переправляють на територію Росії – у Таганрог (Ростовська область) та Краснодарський край. Кінцевим пунктом призначення є низка північних областей.