RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Компенсація за зруйноване житло: кому дадуть насамперед

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект 7198 про компенсацію зруйнованого внаслідок російської військової агресії житла.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на сайт парламенту.

Проект закону передбачає виплату компенсації з боку держави за втрачене чи пошкоджене під час війни майно – йдеться про квадратні метри. Насамперед це стосуватиметься багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, а також учасників бойових дій.

На території кожної територіальної громади працюватиме комісія з розгляду питання для надання компенсації – вона прийматиме заяви, організовуватиме експертизу та надаватиме висновки щодо компенсації.

На компенсацію матимуть право громадяни України (власники житла; інвестори у будівництво; члени кооперативів, що викупили житло; спадкоємці вищезгаданих осіб), а також керуючі багатоквартирними будинками для відновлення місць загального користування.

Передбачаються два варіанти компенсацій за пошкоджене житло:

  • не підлягає відновленню – фінансується нове будівництво;
  • підлягає відновленню – власнику надаються кошти на відновлення чи фінансуються будівельні роботи з відновлення.

Нове житло має бути аналогічною до житлової площі, але не більше 150 кв. метрів; у тому ж населеному пункті або за бажанням іншого, але аналогічної категорії.

Інформаційні повідомлення про пошкоджене житло можна подавати в електронній формі через програму "Дія" або у паперовій через ЦНАПи/нотаріуси.

Раніше ми повідомляли, що уряд виділив 15 мільйонів гривень на одноразові виплати родинам загиблих військовослужбовців ЗСУ, які боролися за незалежність України. Сума буде розділена рівними частками на всіх отримувачів.