RU  UA

Це символ: екс-голова Донеччини пояснив мету Путіна в Маріуполі

У 2014 році місто-герой Маріуполь завадив реалізації російського плану по розбудові так званої "Новоросії". Місто стало символом захисту України та боротьби за демократію, символом, який росія "не взяла". Саме тому окупанти так прагнуть його захопити.

Про це заявив народний депутат України, губернатор Донецької області у 2014 році Сергій Тарута в ефірі програми "Фронт Бадрака" на Апострофі TV.

"Зрозуміло, що Маріуполь - це, з одного боку, промисловий символ. Але це те місто, яке зруйнувало у 2014 році ідею реалізації плану "Новоросія". При захопленні Маріуполя я розумів, що ми розраховували тільки на себе. Лінія фронту розтягнулася, не було достатньо коштів, і нам треба було тоді підготуватися максимально власними силами. Зрозуміло, в координації як з військовими, так і з Національною поліцією – з усіма військовими, які були. Ми звільнили його, жодна людина не загинула. Це вже тоді був показник того, як ми підготувалися. При чому там дуже складно було: це старе місто, там було дуже багато ходів. Проте ми розуміли все, ми підготувалися, і жодна людина не загинула" , - пояснив Тарута.

За словами Тарути, тоді Маріуполь опинився у центрі уваги світових ЗМІ як символ захисту України та демократії.

"Так ось, це була руйнація плану "Новороссія". Зрозуміло, Маріуполь опинився в епіцентрі всіх засобів масової інформації. Як Spiegel заявив наприкінці 2015 року у своїй великій статті в журналі, Маріуполь – це не лише символ захисту України, а й символ захисту всієї Європи, демократії... Це запало в голову, тому, з одного боку, це дуже важливе місто для реалізації плану "Новоросія", без нього це не трапляється. А з іншого боку, це символ, тому що в Україні є три символи: Київ як столиця, Харків як перша столиця та промислово-наукова. І Маріуполь, який символ, якого ви не взяли", - додав екс-губернатор Донецької області.

З початком повномасштабної війни Росія зосередила ресурси на захопленні Маріуполя. Коли план не вдався, місто почали рівняти із землею.

"Звичайно, всі ресурси кинули для того, щоб захопити Маріуполь. Розуміючи, що його дуже складно захопити, вони просто почали його знищувати. І ніхто не звертає уваги на те, що це мирні жителі. Щодо Маріуполя це був перший прояв геноциду. Порівняти із землею, всі сліди замісти і знищити" , - резюмував Тарута.