RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Навчання під дулами автоматів: як окупанти зганяють дітей у школи

Уперше повідомлення про те, що рашисти намагаються відновити навчальний процес в окупації, з'явилися наприкінці березня в соцмережах. Зокрема, йдеться про такі міста як Енергодар та Мелітополь Запорізької області.

"Апостроф" розбирався, які цілі переслідують окупанти, зганяючи дітей до шкіл.

"Там шляхом примусу та під дулом автоматів можуть зганяти дітей до школи, щоб зробити картинку", - зазначала співголова громадської організації "Батьки SOS" Олена Парфьонова.

Про "дула автоматів" - це не фігура мови. Так, у березні окупанти викрали керівника відділу освіти Мелітопольської міськради Ірину Щербак через відмову від співпраці.

У квітні місцеві ЗМІ Мелітополя повідомляли про викрадення трьох директорів шкіл міста, які написали заяви про звільнення.

"Багато з педагогів просто відмовляються від співпраці, але, як не дивно, на заміну їм знаходяться люди, – розповідає "Апострофу" Парфьонова. – Наприклад, в Енергодарі мені одна вчителька написала, що до них приходили та намагалися змусити, щоб у школі розпочали освітній процес, але люди не погодилися і пішли. З районо в Енергодарі до неї приходили, але вона відмовилася і їй знайшли заміну, і, більше того, повідомили, що вона має бути покарана за те, що не співпрацює з владою. Були повідомлення з Бердянська, що приходили до школи, змушували відновлювати освітній процес, і навіть хотіли вилучити підручники для "експертизи", але їх мужні педагоги просто відмовилися давати ключі, вигадавши ситуації, чому вони не можуть відкрити бібліотеку, чому не можуть дати підручники. Загалом зробили все, щоби наші підручники до них не потрапили".

Згодом інформацію про спроби відновити навчальний процес в окупації підтвердила й омбудсмен Людмила Денісова.

"Рашисти зобов'язують дітей на тимчасово окупованих територіях почати навчання в районах на лінії ведення бойових дій. При моніторингу соціальних мереж окупаційних "влад" була виявлена інформація, що у тимчасово окупованому місті Волноваха Донецької області з 11 квітня 2022 року російські окупанти змушують дітей йти до шкіл", – зауважила Денисова.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Підручники ховають, директорів викрадають: навіщо рашисти зганяють дітей до шкіл окупованих міст