RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Підручники ховають, директорів викрадають: навіщо росіяни зганяють дітей до шкіл окупованих міст

Як в окупованих містах рятуватися від освітнього беззаконня

Як в окупованих містах рятуватися від освітнього беззаконня Школа №35 у Херсоні Фото: facebook.com/Херсонська ЗОШ 35

На окупованих територіях південного сходу України російські фашисти відчайдушно намагаються створити картину щасливого життя у "звільнених" містах. Кадировці на камеру роздають продукти, попередньо вкрадені з українських магазинів, імпортовані маргінали блукають майданами окупованих міст з "аквафрешами" на палицях, а на Херсонщині навіть були спроби підготувати незаконний референдум. Втім, найбільше в окупації страждають діти: за повідомленнями правозахисників та місцевих жителів, на підконтрольних окупантам територіях України фашисти організовують навчальний процес у школах, природно, за російськими програмами. Як у окупованих містах рятуватися від освітнього беззаконня – з'ясовував "Апостроф".

Навчання під дулами автоматів

Вперше повідомлення про те, що рашисти намагаються відновити навчальний процес в окупації, з'явилися наприкінці березня у соцмережах. Зокрема, йдеться про такі міста як Енергодар та Мелітополь Запорізької області.

"Там шляхом примусу та під дулом автоматів можуть зганяти дітей до школи щоб зробити картинку", - зазначала співголова громадської організації "Батьки SOS" Олена Парфьонова.

Про "дула автоматів" - це не фігура мови. Так, у березні окупанти викрали керівника відділу освіти Мелітопольської міськради Ірину Щербак через відмову від співпраці.

У квітні місцеві ЗМІ Мелітополя повідомляли про викрадення трьох директорів шкіл міста, які написали заяви про звільнення.

"Багато педагогів просто відмовляються від співпраці, але як не дивно, на заміну їм знаходять людей, - розповідає "Апострофу" Парфьонова. – Наприклад, в Енергодарі мені одна вчителька написала, що до них приходили і намагалися змусити, щоб у школі розпочали освітній процес, але люди не погодилися і пішли. З районо в Енергодарі до неї приходили, але вона відмовилася і їй знайшли заміну, і, більше того, повідомили, що вона має бути покарана за те, що не співпрацює з владою. Були повідомлення з Бердянська, що приходили до школи, змушували відновлювати освітній процес, і навіть хотіли вилучити підручники для "експертизи". Їх понад усе цікавили підручники з Історії України. Але мужні педагоги просто відмовилися давати ключі від бібліотеки, вигадавши ситуації, чому вони не можуть відкрити її, чому не можуть дати підручники. Загалом зробили все, щоб наші підручники до них не потрапили".

Згодом інформацію про спроби відновити навчальний процес в окупації підтвердила і омбудсмен Людмила Денісова.

"Рашисти зобов'язують дітей на тимчасово окупованих територіях почати навчання в районах на лінії ведення бойових дій. При моніторингу соціальних мереж окупаційної "влади" була виявлена інформація, що у тимчасово окупованому місті Волноваха Донецької області з 11 квітня 2022 року російські окупанти змушують дітей йти до шкіл", – зазначила Денисова.

Навіщо рашистам все це потрібно?

Картинка і не лише

За словами експертів, є кілька причин. Першочергорва - створення горезвісної картинки "успішного" життя в "звільнених" містах.

"Справді, потрібно створити картинку. Ну і, звичайно, впливати пропагандою на сім'ї. У них же там на росії є уроки про "спецоперацію", - говорить "Апострофу" освітній експерт Українського інституту майбутнього Микола Скиба.

Але справа не лише у картинці.

"Враховуючи, що окупанти просто ненавидять все українське, все, що пов'язане з історією, культурою, побутом, нашим життям, вони хочуть все знищити. Вони, ймовірно, вважають, що як почнуть в голови українців вбивати контент, який вони вважають адекватним, ми повинні змінити щось для себе. У Донецькій та Луганській області вони ж змогли налагодити якесь навчання, ось думають, що зможуть і тут", - додає Парфьонова.

Загалом окупанти і не приховують, що ставлять за мету деукраїнізувати Україну. Ось, наприклад, що пише один із пропагандистських ресурсів рф: "Програма навчання поки залишається незмінною. Однак це питання необхідно вирішувати насамперед, адже навчання по всій Україні велося виключно українською, яку, як кажуть самі жителі "звільнених" територій, часто не розуміли не лише учні, а й самі вчителі".

Яке ж навчання внаслідок такої політики фашистів можливе в окупації, яскраво показала восьмирічна окупація частини Донбасу.

"Якщо в перший рік окупації вони там ще намагалися грати у свободу вибору, залишаючи окремі українські класи, то останні роки такого вже немає, - розповідає "Апострофу" мешканка Донецька Ольга. – Української мови у школах немає, її звичайно ніхто не вивчає, у деяких класах висять портрети Путіна, дітям розповідають про те, яка "велика" Росія і який у неї особливий шлях, на 9 травня проходять різні "патріотичні" активності. Загалом мало хорошого - дно".

Також, на думку Скиби, заганяючи дітей та педагогів до шкіл, окупант намагається діяти на перспективу.

"Це демографічні проблеми, які вирішує рф. З росії вже встигли виїхати багато людей, насамперед, добре освічених. І це буде спроба заповнити втрати. І як наслідок, вирішувати потім питання людей призовного віку. Сподіваюся, такої перспективи у них все ж таки не буде", - резюмує Скиба.

Крім того, фашисти, за словами омбудсмена Людмили Денисової, у разі загострення ситуації можуть використовувати дітей як "живий щит".

"Ймовірно, такі дії окупантів (намагання відновити освітній процес, – "Апостроф") спрямовані на ускладнення операції щодо майбутнього звільнення окупованих міст Збройними Силами України та для можливих провокацій з жертвами заради дискредитації та звинувачення української сторони. У такому разі діти фактично стануть заручниками та живими щитом для військ російського агресора", - наголосила Людмила Денісова.

Як же протистояти пропагандистській експансії Кремля в школах на окупованих територіях?

Що робити?

Очевидно, що найпростішим і логічним рішенням буде просто не ходити до школи.

"Не водити дитину до закладу освіти, не спілкуватися, не співпрацювати", - радить Олена Парфьонова.

"Завжди можна знайти якісь причини, наприклад, пов'язані зі здоров'ям і дотягнути таким чином хоча б до канікул", - додає Микола Скиба.

Однак перед тим, як залишити школу, найкраще забрати звідти документи.

"Батькам я б радила просити вчителів, директорів шкіл, будь-якими шляхами забрати зі школи особисту справу дитини. Не можуть забрати, хай хоча б сфотографують на телефон. У будь-якому разі, ці документи мають бути у батьків на руках. Звичайно, коли все відбувається під дулом автомата, то людина, насамперед, думає про безпеку та виживання. Але якщо є можливість, то краще залишити окуповану територію та забрати свої документи”, - резюмує Парфьонова.

Як альтернативу офлайн освіті в рідній школі можна вибрати освіту дистанційну. Для цих цілей є ресурс "Всеукраїнська школа онлайн" або освітні платформи приватних шкіл, які зараз доступні безкоштовно: "Оптіма", ліцей "Меридіан", Mozaik Education. Також у рамках проекту "Навчання без кордонів" школярі можуть скористатися відеоуроками у трансляції телеканалів "ПЛЮС ПЛЮС", "Піксель", регіональних каналів Громадського мовника. Ці ж уроки транслюються на платформах MEGOGO, Київстар ТБ, 1+1 video, sweet.tv та volia.tv.

При цьому в МОН зазначають, що документи про освіту отримають усі українські школярі, в яких містах вони не проживали б.

"Усім дітям, незалежно від того, де вони знаходяться, документи будуть виписані після закінчення цього року. Маю на увазі базову освіту – після 9-го класу та повну – після 11-го класу", – зазначив начальник управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга

Новини партнерів