RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Виплати для переселенців в Україні: як отримати гроші при повторному переїзді

Для внутрішньо переміщених осіб, які були змушені переїхати повторно та не отримували адресну допомогу до 24 лютого 2022 року, існує механізм отримання щомісячної допомоги.

Про нього розповіли юристи благодійного фонду "Право на захист".

“На період воєнного стану та одного місяця після його припинення або скасування, ВПО можуть отримувати щомісячну допомогу на проживання від держави (постанова КМУ від 20.03.2022 №332) у розмірі 3 тис. грн на кожну дитину або людину з інвалідністю, 2 тис. грн на кожну іншу особу”, - наголосили юристи.

Для всіх внутрішньо переміщених осіб (далі ВПО) які станом на 1 березня продовжували отримувати щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, згідно із постановою КМУ від 01.10.2014 №505, допомога на проживання (постанова КМУ від 20.03.2022 №332) повинна бути призначена в нових розмірах без необхідності додаткових звернень.

Якщо ВПО змінили фактичне місце проживання, то необхідно звернутися за видачею нової довідки до уповноваженого органу.

"Взяття на облік заявника у разі зміни фактичного місця проживання здійснюється без додаткового надання заяви про взяття на облік та раніше поданих документів для первинного взяття на облік ВПО", - зазначають фахівці.

Раніше видану довідка вилучають, про що уповноважена особа самостійно вносить відповідні зміни до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО. Видається нова довідка, і тоді можна звернутися із заявою через уповноважені органи чи портал “Дія” про призначення щомісячної допомоги на проживання.

"Якщо до 24 лютого переселенець повторно не переміщався, але перебував на обліку ВПО та має відповідну довідку внутрішньо переміщеної особи, а виплати адресної допомоги (відповідно до постанови КМУ №505) раніше, тобто до 24 лютого 2022 року, йому було припинено, то він має право на допомогу на проживання", - йдеться в положеннях Постанови КМУ від 20.03.2022 р. №332.

Для цього треба звернутися до уповноважених органів із заявою про призначення допомоги на проживання.

Однак, існує виняток: допомогу на проживання не надають ВПО, які перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 р. у регіонах, не включених до переліку адміністративно-територіальних одиниць, затвердженому Розпорядженням Кабінету міністрів України від 6 березня 2022 р. №20, тобто тих регіонах, де не ведуться (велись) бойові дії.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Червоний Хрест України видає продуктові ваучери для підтримки сімей, які евакуювалися зі своїх міст унаслідок війни.