RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

Всі новини

Україна погоджується на запропоноване ООН пасхальне перемир'я: що пропонує Київ

Україна підтримує ініціативу генерального секретаря ООН Антоніо Гуттеріша запровадити Великодню чотириденну "гуманітарну паузу" в Україні.

Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України.

"Вдячні генеральному секретарю ООН Антоніо Гуттеришу за ініціативу ввести Великодню чотириденну "гуманітарну паузу" в Україні, починаючи з Чистого Четвер 21 квітня. Цілком поділяємо думку, що гуманітарна пауза необхідна для безпечної евакуації тисяч цивільних осіб, які бажають покинути, насамперед із багатостраждального Маріуполя", - зазначили там.

У МЗС заявили, що високо цінують готовність ООН забезпечити доставку гуманітарної допомоги населенню найбільш постраждалих районів України у разі досягнення режиму тиші.

Там закликали РФ до повної поваги міжнародних зусиль щодо захисту медичного та гуманітарного персоналу, їх транспортних засобів та обладнання, лікарень та інших медичних закладів.

"Росія має забезпечити безпечний і безперешкодний доступ до населення на тимчасово окупованих територіях гуманітарного та його транспортних засобів та обладнання", - зазначили у МЗС.

У відомстві зазначили, що блокади українських міст, зокрема Маріуполя, ще більше загострюють і без того критичну гуманітарну ситуацію для мирних жителів і перешкоджають евакуаційним зусиллям, тому їх треба негайно припинити.

Виконання цих умов забезпечить добровільний, безпечний та безперешкодний прохід цивільних осіб, які рятуються від агресії та насильства.

"Україна завжди була і залишається відданою вирішенню конфлікту мирним та дипломатичним шляхом. Ми також підтвердили свою згоду на пропозиції щодо гуманітарного перемир'я, передані заступником Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань – Кризовим координатором Мартіном Гріффітсом під час його візиту до України", - заявили в МЗС.

Нагадаємо, російські окупаційні війська перейшли у наступ у Луганській області. У зв'язку з цим проводиться термінова евакуація мирного населення з низки населених пунктів.