RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Набуття статусу внутрішнього переселенця: у Мінцифри відповіли на найпопулярніші питання

Українцям розповіли, хто може розраховувати на статус внутрішньо переміщеної особи та коли держава почне виплачувати грошову допомогу.

Інструкцію з відповідями на найпопулярніші питання українців оприлюднила прес-служба Міністерства цифрової трансформації.

Я перебуваю за кордоном. Чи можу отримати довідку?

У відомстві нагадують, що статус внутрішньо переміщеної особи не зможуть отримати громадяни України, які через війну та бойові дії виїхали за межі країни. Для такої категорії українців діятимуть спеціальні програми підтримки у державах, до яких вони переїхали.

Подав заяву в "Дії". Коли я отримаю довідку ВПО та виплати?

Довідку ВПО можна отримати через кілька діб після оброблення системою вашої заяви у "Дії", після чого вона з’явиться у застосунку разом із іншими документами. Виплати держава почне нараховувати, коли "Ощадбанк" за поданням Міністерства соцполітики надіше гроші до вашого банку.

У мене немає ID-картки чи закордонного паспорта в застосунку, я можу скористатися послугою в Дії?

Для отримання довідки у "Дії" має відображатися картка платника податків та один із паспортів: ID-картка або закордонний біометричний паспорт. У Мінцифрі нагадують, що усі дані для документів отримуються саме з "біометрики".

Якщо в мене вже є довідка ВПО, я можу оформити виплату в Дії?

Через додаток "Дія" українці мають змогу отримати комплексну послугу: оформлення статусу ВПО та виплати. Якщо громадяни вже мають довідку ВПО - для оформлення грошовох допомоги необхідно звернутися в ЦНАП.

Якщо вам не вдалося з першого разу подати заявку в Дії і "сталася помилка"

Такі помилки пов’язані із великим навантаженням на додаток та державні реєстри, тому у Мінцифрі рекомендують громадянам пізніше скористатися сервісом.

Раніше ми розповідали, хто з українців-переселенців першим отримає допомогу у 3000 гривень.