RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Виїзд із України чоловіків призовного віку: кому можуть дозволити

В Україні можуть послабити мобілізаційні заходи. Деяким категоріям чоловіків хочуть дозволити залишати територію країни.

Про такі ініціативи розповів голова парламенту Руслан Стефанчук, пише РБК.

Він прокоментував питання трудових мігрантів - чоловіків, які не можуть виїхати, хоча також працюють на економіку країни, надсилаючи кошти рідним. За його словами, така можливість наразі обговорюється у Верховній Раді.

"Я знаю, що такі ініціативи є і вони обговорюються. Але поки ще не розглядаємо включення їх до порядку денного. Ми глибоко переконані, що всі питання, пов'язані з теперішнім мобілізаційним режимом – а він поширюється на чоловіків 18-60 років – не просто так передбачені. Це та кількість чоловічого населення України, яка може відстоювати незалежність України", - зазначив Стефанчук.

Він вважає, що йти воювати є насамперед питанням внутрішнього обов'язку кожного громадянина, тому жодні законодавчі ініціативи не змінять людину. Мовляв, дехто втікав, переодягнувшись у жіноче вбрання, їдучи у ящиках. Проте є люди, які, отримавши посвідку на проживання в інших країнах, повернулися, щоб віддати свій борг Батьківщині.

"Кожна людина повинна усвідомити, що вона має виконати свій обов'язок перед Україною. Ми можемо на законодавчому рівні вводити якісь нові механізми та підходи, але все залежить від відчуття внутрішнього обов'язку кожної людини. Тому так – ми розглядаємо певні зміни, але хочемо, щоби був баланс. Щоби не проклали стежку для зловживань. Наприклад, розглядалося питання про те, щоби випускати студентів. А дехто каже: в нас зараз різко збільшиться кількість людей, які будуть вступати до закладів вищої освіти. З одного боку, це добре, якщо вони йдуть вчитися. А з іншого, реальна причина може бути зовсім іншою – виїзд з країни", - наголосив він.

Нагадаємо, що в Україні триває третя хвиля мобілізації, а загальна мобілізація може закінчитися 24 травня, проте її можуть продовжити, якщо того вимагатиме ситуація. Крім того, у країні запроваджено обов'язкове для всіх громадян загальне військове навчання.