RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Мобілізація у Росії: яких проблем боїться Кремль

За два місяці війни з Росією українська армія успішно утилізувала понад 22 тисячі окупантів. Зараз командування армії країни-агресора шукає заміну загиблим, але постає питання "Де її брати?". У такій ситуації у Кремля залишається лише один вихід – запровадження воєнного стану та загальна мобілізація, але невідомо, чи наважиться режим на це, адже за версією окупантів, жодної війни з Україною немає.

"Апостроф" розбирався в тому, що може очікувати Росію та Путіна у разі введення воєнного стану та оголошення загальної мобілізації.

Якби Кремль міг безболісно для режиму провести мобілізацію, то давно це зробив би. Як робить це, наприклад, на окупованих територіях Донбасу, де під гарячу руку окупаційна влада згрібає практично все чоловіче населення.

Але зовсім інша річ, забирати чоловіків на вулицях Москви чи Санкт-Петербурга.

"Це може призвести до внутрішніх проблем у Росії. На тлі санкцій, на тлі втрати людьми великої кількості грошей, постійного зростання цін ще й оголосити про те, що буде велика мобілізація… Навіть для такого деспотичного режиму, який тримається на ОМОНі, СОБРі, це буде величезна проблема" , - каже "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов.

Які це величезні проблеми?

"Десь в історичній пам'яті Росії залишається той факт, що мобілізовані на війну у 1917 році спочатку кричали, що переможуть Німеччину, а потім зробили лютневу революцію і стали основою для жовтневого перевороту. Є страх, що якщо роздати російському населенню зброю, то це призведе до непередбачуваних наслідків. Крім того, мародерство російських військ на території України призводить до деградації військ: вони не можуть воювати, а ще можуть почати грабувати власне населення", - заявив завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Людей немає, але ви тримаєтеся: як у Росії проходить путінська "мобілізація".