RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Окупанти вбили у Драмтеатрі Маріуполя 600 людей - міжнародне розслідування

У результаті удару по драматичному театру в Маріуполі, який завдали російські окупанти 16 березня, могли загинути близько 600 людей у самій будівлі та за її межами.

Про це йдеться у розслідуванні Associated Press.

Ці дані отримали, ґрунтуючись на свідченнях 23 місцевих жителів, які вижили під час бомбардування, рятувальників та людей, близько знайомих із укриттям у драмтеатрі. Також розслідувачі використали плани приміщень театру, фото та відео зроблені всередині.

Усі свідки говорять про те, що на польовій кухні неподалік театру було щонайменше сто людей — під час авіаудару ніхто не вижив. Кімнати та коридори в будівлі були переповнені: приблизно одна людина на кожні три квадратні метри площі.

Очевидці також розповіли, що під час удару в театрі було близько тисячі людей. Ніхто, включаючи рятувальників, не бачив, щоб живими вибралися понад 200 людей. Вцілілі користувалися переважно головним виходом або одним боковим виходом; друга сторона та задня частина будівлі були зруйновані.

Журналісти також спростовують заяви Російської Федерації про те, що театр був зруйнований українськими силами оборони або був їхньою військовою базою. Жоден із свідків не бачив українських військових, які діяли у будівлі.

Нагадаємо, раніше супутник компанії Maxar показав нові знімки руїн драматичного театру в Маріуполі, знищеного російськими військами авіабомбою.