RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

День матері 2022: історія свята та як його відзначають у різних країнах

День Матері в Україні відзначається щороку – другої неділі травня. 2022 року це свято випадає на 8 травня. День матері відзначають у багатьох країнах світу, адже він про найголовніше – Маму.

"Апостроф" розповідає про історію та головні традиції цього дня.

День матері з'явився у 1908 році у Філадельфії. Ганна Джервіс запропонувала вшановувати всіх матерів на згадку про свою померлу маму - в один день. Вона написала листи до державних та законодавчих установ з проханням присвятити найріднішим людям один на рік.

1910 року День матері відзначали у багатьох американських штатах, а 1914 року це свято затвердили на законодавчому рівні. Датою було обрано другу неділю останнього весняного місяця. Поступово до ініціативи приєдналися і до інших держав.

В Україні жінка споконвіку асоціювалася із хранителькою сім'ї. Поряд з батьком величезну роль у вихованні дітей грає і один із найрідніших у світі людей — мати. Саме від неї залежить виховання дитини та прищеплення любові до рідної землі. В Україні День матері вперше відзначали 1928 року – з ініціативи Спілки українок Канади. 1929 року його вперше відсвяткували у Львові. А 1939 року свято заборонила радянська влада.

1999 року президент Леонід Кучма підписав указ, яким День матері знову почали відзначати у другу неділю травня.

Традиції святкування

У багатьох країнах цього дня діти вітають своїх матерів із квітами, листівками та подарунками. Цього дня сім'я збирається за одним столом. Мамам у цей день зазвичай дають вихідний день і займаються всіма домашніми клопотами самостійно.

Вшановують у цей день і матерів, які вже покинули цей світ – відвідують могили. У країнах Європи та США цього дня прикрашають одяг квітами: червоною гвоздикою, якщо мама жива, та білою – якщо її вже немає.

На державному рівні цього дня зазвичай нагороджують матерів-героїнь. А також проводять різні заходи, пов'язані з материнством та роллю матері у житті.

Вітання з Днем матері

Ти – найсвятіше, що є в моєму житті. Твоє кохання непідвладне часу та ситуації. Ти як ангел-охоронець завжди зі мною, бережеш мене і допомагаєш долати примхи долі. Твоє кохання я відчував ще задовго до народження, воно безкорисливе, сильне і трепетне. Куди б я не поїхав, як би важко не було, твоя турбота та кохання зі мною назавжди.

***
Мамочка! Сьогодні, у День матері, хочеться побажати тобі багато всякого, але найголовніше – це здоров'я. Аби було воно, а з іншим якось упораємося. Обов'язково бережи себе, не хвилюйся через дрібниці, адже ти в мене одна! Частіше посміхайся, смійся і радуйся добрим моментам! Я дуже тебе дуже люблю!

***
Дорога матуся! Від щирого серця вітаю тебе з Днем матері! Дякую за все, що ти для мене зробила! Твоя підтримка, розуміння, доброта та любов дуже допомогли мені в житті. Бажаю тобі залишатися такою ж красивою та стильною, цілеспрямованою та успішною, щасливою та життєрадісною. Нехай удача тобі завжди усміхається!

Зазначимо, цього року багато дітей через російську агресію не зможуть привітати своїх матерів зі святом. Раніше в мережі показали листа хлопчика мамі, яка загинула під час евакуації з Гостомеля.