RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Як шахраї заробляють на охочих втекти від мобілізації: чотири головні схеми

У той час, як в Україні діє мобілізація з чотирма хвилями призову та заборона виїзду за кордон більшості категорій чоловіків, шахраї вигадали чотири схеми афер, пов'язаних із "допомогою" у перетині кордону та звільнення таких військовозобов'язаних за гроші.

"Апостроф" розповів, які чотири головні схеми існують у таких шахраїв.

Після того, як клієнт сплатить аванс ділкам, вони тут же "зникають з радарів" з грошима та деякими особистими даними жертв.

Білий білет

За нібито зняття з військового обліку під легендою непроходження медкомісії зловмисники пропонують заплатити 1 400 доларів, а також вимагають надіслати їм фото паспорта, скріншот з "Дії" та ідентифікаційний код. Вони заманюють потенційні жертви терміном виконання "послуги" - нібито зроблять усе за день-два. Також шахраї пропонують назвати українцям будь-яку хворобу, яку вони "впишуть у рішення лікарської комісії".

"Ми вносимо інформацію до бази, заводимо на вас реальну особисту справу призовника у військкоматі. Все робиться під виглядом того, що ви йдете в добровольці, але по комісії не проходите. Тобто ви вільна людина від проходження служби як у мирне, так і в військовий час. Вам прийде тимчасове військове посвідчення з відмітками "взято на облік" та "знято з обліку". Також буде написано, що ви виключені з реєстру військовозобов'язаних. У комплекті йде пропозиція лікарської комісії", - повідомляють аферисти на своїх каналах у Telegram c липовими послугами.

Волонтерство

За 2 тисячі доларів аферисти пропонують переправити українця через кордон як водій гуманітарної місії. При цьому аферисти обіцяють, що зареєструють там за 3-6 годин. Вони нібито додають до бази "Шлях", де реєструють дозволи на міжнародні перевезення у військовий стан водіям з метою "перевезення гуманітарного вантажу". Перевозить через кордон нібито їхня людина або підсаджується в машину клієнта.

При цьому такий спосіб діє лише проїжджаючи кордон із Польщею через те, що гумрейси доступні лише у тому напрямку.

Навчання

За 2 400 доларів ділки обіцяють надати запрошення на навчання заднім числом до 24 лютого в поліцеальній школі ( технікум для дорослих у польській системі освіти), студентський квиток, дані про стипендії на навчання та відстрочку від військкомату, а також дозвіл на виїзд із мокрими печатками.

Все це шахраї пропонують зробити лише за 3-4 дні.

Оренда інваліда

Аферисти вигадали за 5 тисяч доларів надавати послугу перетину кордону з інвалідом першої групи у ролі опікуна, у якого паралізована половина тіла.

"Оформлення всіх документів із нотаріальним запевненням беремо на себе. На вашому авто або за додаткову плату ми перевеземо", - йдеться у повідомленні зловмисників.

За 4 тисячі доларів вони можуть нібито оформити інвалідність на самого клієнта.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": 'Білий квиток" та інвалід в оренду: як мережеві аферисти "допомагають" втекти від мобілізації