RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Чотири черги призову та військова броня: всі подробиці про мобілізацію в Україні

Наразі мобілізацію в Україні оголошено до 24 травня, а в разі потреби її буде продовжено. Станом на суботу, 7 травня, триває друга хвиля мобілізації - призивають військовозобов'язаних українців, які проходили строкову військову службу або служили за контрактом.

Читайте також: Рашисти намагаються стримати контрнаступ ЗСУ: онлайн подій війни 7 травня

"Апостроф" розповідає про чотири черги призову та хто має право на військову броню.

Чотири черги призову

Згідно з указом президента України від 24 лютого 2022 року, оголошено загальну мобілізацію на 90 днів із чотирма хвилями:

  1. Призов колишніх військовослужбовців із бойовим досвідом або ексконтрактників;
  2. Призов військовослужбовців, які проходили строкову службу або служили за контрактом;
  3. Призов військовозобов'язаних українців, які закінчили військову кафедру ВНЗ як офіцери запасу;
  4. Призов всіх громадян, які не мають вікових обмежень або за станом здоров’я.

Призов виконується колишніми військкоматами, які наразі називаються територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Там також надають соцпідтримку військовослужбовцям та членам їхніх сімей.

Наразі повістку мають право особисто вручити у будь-якому місці як на вулиці та блокпосту, так і на роботі. Вручають її представники органу місцевого самоврядування, керівники підприємства, установи, організації, де працює військовозобов'язаний українець, посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Хто не підлягає призову

У разі відмови приймати особисто повістку - складається акт під підпис відмовника. Але є категорії людей, які мають право не підлягати призову, зокрема особи із інвалідністю. Такі люди можуть стати учасниками бойових дій лише на добровільній основі.

Також не підлягають призову українці, які:

  • мають на вихованні 3-х і більше неповнолітніх дітей або самостійно виховують дитину до 18-ти років;
  • виховують неповнолітню дитину з інвалідністю або тяжкохвору дитину;
  • виховують повнолітню дитину з інвалідністю першої або другої групи;
  • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують неповнолітніх дітей, сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Перед перетином кордону такі люди повинні мати при собі перелік документів із доказами тих підстав, за якими вони можуть не призоватись. Варто заздалегідь проконсультуватися із юристами щодо вичерпного переліку документів, які слід завчасно підготувати. Для цього можна звернутись на гарячу лінію системи безкоштовної правової допомоги: 0 800 213 103.

Військова бронь

Військовозобов'язані українці можуть отримати відстрочку за допомогою "броні". Це здійснюється для забезпечення функціонування певних органів, підприємств та організацій в особливий період. Її можуть отримати українці, що працюють в органах державної влади, місцевого самоврядування, на підприємствах, яким встановлені мобілізаційні завдання. Також таке право є у фахівців управління певних військових структур.

Для того, щоб дізнатись, чи можна оформити бронь, потрібно звернутися до фахівця свого підприємства чи установи, який відповідає за облік військовозобов'язаних, або до керівника.

Як писав "Апостроф", раніше секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов розповів про кількість мобілізованих у країні та якість їх підготовки.