RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Окупанти зміцнюють оборонні позиції під Харковом: ранкове зведення Генштабу ЗСУ на 8 травня

Триває 74 доба повномасштабної російсько-української війни, у якій Збройні Сили та народ України героїчно протистоїть російському агресору. Ворог продовжує наступати на сході та в Херсонській області для виходу на адміністративні кордони трьох областей.

Про оперативну інформація станом на ранок 8 травня повідомляють у Генштабі ЗСУ.

Російські окупаційні війська не припиняють наступальних дій у Східній операційній зоні задля встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

Волинський, Поліський та Сіверський напрямки

Зберігається загроза нанесення ракетних та авіаударів по Україні з території Білорусії. Визначені підрозділи ЗС РФ продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-російського кордону у Брянській і Курській областях.

Слобожанський напрямок

Ворог хоче не допустити подальше просування українських військ у бік кордону України на північ та північний схід від міста Харків. Російські загарбники обстріляли артилерією населені пункти Прудянка, Слатине та Циркуни. Для посилення оборони в районі населеного пункту Козача Лопань противник проводив заходи з інженерного обладнання позицій.

Ізюмський напрямок

Росіяни зосередили основні зусилля на підготовці до продовження наступу на напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. Для посилення угруповання з території РФ ворог передислокував дві батальйонні тактичні групи зі складу 35-ї загальновійськової армії у визначені райони та здійснював артилерійські обстріли позицій Сил оборони. З метою уточнення положення наших військ противник продовжував ведення повітряної розвідки у районах населених пунктів Ізюм та Кам’янка.

Донецький напрямок

Окупаційні війська продовжують наступальні дії на Лиманському, Попаснянському, Сєверодонецькому та Авдіївському напрямках.

На Курахівському напрямку за підтримки артилерії ворог намагається відновити наступальні дії у напрямку населеного пункту Новомихайлівка.

На Лиманському напрямку в результаті штурмових дій противник захопив північну околицю Шандриголове.

На Маріупольському напрямку продовжує блокувати підрозділи українських воїнів у районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

Противник продовжує підвезення озброєння, військової техніки, боєприпасів, паливно-мастильних речовин для забезпечення потреб угрупування військ на зазначеному напрямку.

Південнобузький та Таврійський напрямки

Окупанти завдають ударів по військовим та цивільним об’єктам, проводять перегрупування і посилення підрозділів, нарощують систему вогневого ураження та матеріально-технічного забезпечення.

На Криворізькому напрямку з метою виявлення позицій підрозділів Збройних Сил України ворог застосовував БпЛА “Орлан-10ˮ.

На Бессарабському напрямку обстановка залишається напруженою, оскільки збройні формування в Придністровському регіоні Республіки Молдова та підрозділи оперативної групи російських військ перебувають у бойовій готовності "Повна".

Кораблі чорноморського флоту РФ в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

За попередню добу зенітно ракетні підрозділи Повітряних Сил уразили:

  • один вертоліт Мі-28Н,
  • сім БпЛА типу "Орлан",
  • два БпЛА типу "Форпост"
  • дві крилаті ракети.

Додатково два БпЛА типу "Орлан" було знищено зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ.

На території Донецької та Луганської областей захисники та захисниці України за минулу добу:

  • відбили дев’ять атак ворога,
  • знищили дев’ятнадцять танків,
  • знищили двадцять одиниць бойової броньованої техніки,
  • знищили чотири спеціальних броньованьованих автомобілів,
  • знищили шість автомобілів та одну одиницю спеціальної інженерної техніки противника.

Раніше "Апостроф" писав, що на острові Зміїний ЗСУ знищили судно та ангар окупантів.