RU  UA  EN

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Часто б'є повз ціль: Пентагон дав оцінку російській "високоточній" зброї

Бойові дії РФ в Україні показали низький технічний рівень так званого високоточного російського озброєння, ракет, що самонаводяться, і бомб. Крім того, російські запаси такого озброєння, на яке вже витрачено 7,5 млрд. доларів, різко скоротилися.

Про це заявили у коментарі газеті New York Times неназвані співробітники Пентагону.

За їхніми даними, на 2 травня по Україні було завдано понад 2100 ударів подібною зброєю. Її застосування помітно знизилося вже після другого тижня повномасштабної війни через відсутність такого озброєння, і зараз РФ використовує переважно звичайні бомби.

Джерело газети в Пентагоні зазначає, що російські пілоти не можуть швидко знайти цілі на землі і навести на них ракети. Почасти тому агресор не зміг придушити українські протиповітряні системи та забезпечити своїй авіації перевагу у повітрі. Ракети, випущені територією України, нерідко б'ють повз ціль або відмовляють.

Росія розпочала серйозні роботи над створенням високоточної зброї лише за останні два десятиліття, відстаючи від США більш ніж на 20 років. Під час війни в Сирії РФ успішно застосовувала зброю, що самонаводилася, але дуже обмежена і в штучних умовах, коли застосуванню такої зброї російськими пілотами ніщо не перешкоджало, на відміну від України, де їм загрожують українські ППО та українські винищувачі.

Росія застосовує в Україні керовані крилаті ракети Х-101, що запускаються з бомбардувальників, балістичні ракети "Іскандер" та "Точка", а також невелика кількість корабельних крилатих ракет "Калібр". На думку американських аналітиків, російські фахівці виявилися нездатними створити адекватні програми-інструкції, що задають курс та інші параметри польоту крилатим ракетам. Спроба масштабного використання такої зброї в Україні показала, що вона все ще в дитячому віці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Пентагон передасть українським військовим високоточні ракети з лазерним наведенням.