RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

З-під варти звільнили відомого патріота та борця з корупцією на Сумщині Віктора Ладуху

Міського голову Бурині, що на Сумщині, Віктора Ладуху звільнили з-під варти, рішення 23 травня ухвалив Подільський районний суд Києва. Суд визнав незаконною та скасував постанову прокурора Подільської окружної прокуратури, що вирішив заарештувати голову ОТГ, підозрюваного у співпраці з російськими окупантами.

Віктор Ладуха, міський голова Бурині (Сумська область)

Засідання суду відбулося з другої спроби. 18 травня мера Бурині не доправили до судової зали, слухання перенесли. Ситуація повторилася, але адвокати Віктора Ладухи змогли наполягти на розгляді справи за участі підзахисного через відеозв’язок. Сторона захисту заявляє: прокуратура не надала доказів провини міського голови Бурині, його заступника Євгена Базими та депутата Буринської міської ради Олександра Гудименка. Натомість адвокати отримали підтвердження від силових структур, що Віктор Ладуха допомагав українським Силам оборони.

"Міністерство оборони, прикордонна служба підтвердили, що затримані особи навпаки сприяли ЗСУ, загонам прикордонної служби, які перебували на території Буринської міської ради. І немає жодного доказу, який би свідчив про зворотне", - зазначив адвокат Максим Бойко.

У звинувачення на адресу мера, його заступника та депутата не вірять жителі Бурині. Близько 30 людей приїхали до Києва, біля суду скандували "Свободу патріотам!", "Ні політичним репресіям!". Серед учасників - боєць ЗСУ Микола Биркун, поранений у Рубіжному, каже - приїхав підтримати товариша: "Я його дуже давно знаю, фактично понад 30 років. Мене ця ситуація навколо нього дуже засмучує. Немає слів, щоб описати той безлад, що влаштували його політичні опоненти".

Про політичне замовлення заявила і лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, яка приїхала підтримати свого однопартійця з народними депутатами. Політикиня пропонувала суду взяти Віктора Ладуху на поруки. Голова фракції назвала ймовірного замовника переслідування мера Бурині, та пообіцяла оприлюднити докази. Наголосила, що створено прецедент, коли людину, яка допомагала ЗСУ, звинуватили у колабораціонізмі задля політичної розправи.

"Я повернулась з Європейського Союзу, з Брюсселя. Там перше питання ставлять: "Чи ми побороли корупцію?". Ладуха з таких борців проти цієї корупції, за що його і гнобили. Тепер ми не зупинимось. Ми з трибуни Верховної Ради назвемо прізвище народного депутата від "Слуги народу", який це робить, пана Гузенка (Максима Гузенка). Ця людина буде відповідати, у нас є аудіозаписи, які доводять, що він замовив розправу з Ладухою", - заявила Юлія Тимошенко.

В ефірі "Правда. Тут" вийшло розслідування про співпрацю буринських політиків з окупантами, названі прізвища ймовірних колаборантів, за даними видання, це "депутати міської ради Євген Рябоконь, Сергій Міненко, Андрій Гусак, а також заступник начальника Буринського міськвідділу поліції Дмитро Аніщенко". У розслідуванні йшлося про конфлікт між мером Бурині та "слугою народу" Максимом Гузенком, що за безцінь обробляє землю на території Буринської ОТГ.

Віктор Ладуха, що був звільнений із СІЗО, заявив, що знає, хто замовив його переслідування. Йдеться про двох осіб, які втекли на Західну Україну. Він каже, що під час окупації залишився з містянами: "Ми з раннього ранку забезпечували харчування, життєдіяльність громади. Вивезення сміття, і водопостачання. Пробували з нашими хлопцями партизанити, але нам не давали. Сам керівник тероборони Конотопського району говорив, що нам потрібна тиша. Яка тиша, коли ворог ступив на нашу землю?".

24 травня та 25 травня заплановані судові засідання щодо заступника мера Бурині Євгена Базими та депутата Буринської міськради Олександра Гудименка. Раніше на захист Віктора Ладухи став мер Конотопа Артем Семеніхін і представники церкви.