RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

У київському Софійському соборі виявили сенсаційну знахідку: фото та відео

У Софійському соборі виявили мощі київського митрополита Рафаїла Заборовського, які вважалися знищеними радянською владою.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Останки київського митрополита знайшли напередодні Дня Києва в Софійському соборі Національного заповідника “Софія Київська”. Для збереження пам'яті про людину, яка подарувала українцям “архітектурне обличчя” Києва, створено комісію з її канонізації.

В “епоху Рафаїла Заборовського” в Києві заклали, побудували або відновили такі шедеври архітектури як Андріївська церква, дзвіниця Києво-Печерського монастиря, Староакадемічний корпус Києво-Могилянської академії, грецький Катерининський монастир на Подолі, дзвіниця та мури Святої Софії, Брама Заборовського та Митрополичий палац на подвір’ї Софійського собору.

Мощі митрополита Рафаїла були відкритими для огляду в підземній крипті Софійського собору, доки вхід до неї не було закрито чавунними плитами в середині XIX ст.

Вважалося, що кістки Рафаїла Заборовського було знищено за радянських часів із формулюванням “не мають наукової цінності”. Але з'ясувалося, що це не так.

Після вилучення з гробниці черепа та кісток покійного митрополита у 1937 році керівник розкопок Теодосій Мовчанівський таємно повернув їх у крипту та замурував її. 1938 року самого археолога розстріляли за антирадянську діяльність.

Раніше протоієрей УПЦ вивіз абсолютно всі цінності та навіть дзвони з храму у Дрогобичі Львівської області після того, як дізнався про його передачу священникам ПЦУ. Викрадене майно було придбано коштом громади.