RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Залишив голі стіни: на Львівщині мародер-священик УПЦ МП помстився за перехід храму до ПЦУ

Протоієрей УПЦ Московського патріархату вивіз з храму абсолютно всі цінності та навіть дзвони після того, як дізнався про передачу регілійної споруди священникам ПЦУ Київського патріархату. Це сталося в Дрогобичі на Львівщині. Усе викрадене майно було придбане за кошти громади.

Читайте також: Метаістори­чний фейк: як УПЦ розривала стосунки з Москвою

Про це повідомив заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

У церкві Іова Почаївського зібралися люди, щоб провести першу молитву українською мовою, однак коли зайшли в храм, то побачили лише голі стіни. Настоятелі УПЦ МП перед тим, як покинути храм, вивезли з нього іконостас, ікони та дзвони, які за власні кошти купила громада.

Напередодні в Дрогобицькій міській раді засідала спеціальна комісія, що вирішила, що на території міста заборонена діяльність УПЦ МП, тому храм св. Іова Почаївського опечатали. Важливо зауважити, що він побудований на міській землі, а церковна громада не зареєструвала на нього право власності, тобто храм і його територія належать Дрогобичу.

"На одну українську церкву стало більше. Правда спустошену. "батюшка" готувався до відходу, прибрав усе що було придбане за кошти громади, іконостас, ікони, та навіть дзвони. Але нехай, ми все самі відновимо та відбудуємо!", – наголосив Андрій Ковч.

Так храм виглядав, коли в нього вперше зайшли після переходу до ПЦУФото: varta1.com.ua

А так храм виглядав до розкрадання настоятелями Московського патріархату

Настоятелем церковної громади був протоієрей Микола Мандзюк, який служив при Московському патріархаті та мав церковний орден РПЦ, а його син служить священником у Москві. Мешканці Дрогобича стверджують, що він проводив свої служби російською мовою.

За інформацією від видання Varta, у храмі св. Іова Почаївського зберігалися святині та мощі святих: частка Чесного і Животворящого Хреста Господнього, святі мощі Тихона московського, Митрополита Київського і Галицького Володимира, Феодосія Чернігівського, Іова Почаївського, Лаврентія Чернігівського. Наразі невідомо чи залишилися вони в храмі, чи ні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які храми Києво-Печерської лаври у можуть перейти в користування ПЦУ.