RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

"Освіта" на кістках: як окупанти в Маріуполі перекроюють навчальну програму

Не встигли ще охолонути руїни багатостраждального Маріуполя, як російські окупанти відразу почали на його уламках перекроювати програми шкільного навчання.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, за інформацією екс-омбудсмена Людмили Денисової, рашисти планують повністю русифікувати навчання у захопленому місті, запровадивши свої стандарти.

"В рамках "адаптації" на російські програми в школах викладатимуть лише три предмети: російську мову та літературу, історію росії та математику, - зазначила Денисова. - Загарбники також влаштували "організаційно-методичні" збори вчителів, яких примушують до співпраці в освітньому процесі. Незгодним загрожують "негативними" наслідками - від "фільтраційних таборів" до обмеження "гуманітарної" допомоги".

При цьому, за словами радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, жодних літніх канікул у маріупольських дітей не буде - русифіковане навчання продовжуватиметься все літо.

Куди ж окупанти зганятимуть дітей, беручи до уваги, що у місті зруйновано близько 80% житлового фонду?

"Деякі приміщення там ще залишилися. У середньому, близько 15% шкільних приміщень більш-менш придатні для того, щоб їх відновити. Тобто все ж таки не всі школи Маріуполя зруйновані під нуль", - пояснив "Апострофу" Петро Андрющенко.

Втім, така "освіта" загрожує обернутися для дітей приморського міста катастрофічними проблемами. Справа в тому, що місто знаходиться на порозі епідемічної катастрофи.

"У місті моторошна атмосфера. Майже немає світла. Спробували дати воду - затопило всі вулиці, розмило багато могил, поховань. Ми стоїмо на порозі епідемії: зараз спека, трупи розкладаються, у місті стоїть запах", - зазначав депутат міськради Олександр Лашин.

"Місту загрожують епідемії дизентерії, холери, шлунково-кишкові інфекції… Та все що завгодно. Епідемії можуть спалахнути будь-якої миті", - додає Андрющенко.

Але очевидно, що такі "дрібниці", як безпека дітей під час навчального процесу, окупантів не хвилюють. До чого такий поспіх? Навіщо рашисти прагнуть якнайшвидше організувати освіту на руїнах та кістках?

"Їм потрібно якось показати, що вони прийшли туди "на віки". Там повністю зруйноване місто, в якому жити неможливо. Зараз наближається літо і є величезні ризики поширення різних захворювань. Відновлення навчання - це прийом відволікання уваги людей від того факту, що вони живуть у зруйнованому місті без економіки та соціальної сфери", - пояснив "Апострофу" директор агенції розвитку Приазов'я Костянтин Батозький.

Більше читайте у матеріалі: 'Навчання на руїнах: рашисти поспішають запровадити пропаганду в школах, але Україна має таємну зброю.