RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Філарет зробив заяву про об'єднання гілок українського православ'я

Патріарх Православної церкви України Філарет (Денисенко) закликав до об'єднавчого собору “трьох гілок українського православ'я”, маючи на увазі Українську православну церкву (Московського патріархату), Православну церкву України та УПЦ Київського патріархату, чию діяльність формально припинено.

Про це йдеться у зверненні Філарета, опублікованому на сайті УПЦ КП.

“Як найстаріший за хіротонією та за віком архієрей Православної Церкви, ініціюю скликання Всеукраїнського помісного православного собору, у роботі якого взяли б участь представники всіх трьох гілок українського Православ'я. На мій погляд, цей собор має ухвалити рішення про об'єднання в єдину помісну апостольську Українську Православну Церкву з патріаршим управлінням та проголосити повну автокефалію. Насамперед закликаю представників Церкви зустрітися для обговорення регламенту собору та визначення дати його проведення”, – написав він.

Також Філарет назвав "великим лихом" розкол українського православ'я на три гілки, і висловив думку, що такий стан духовно послаблює нашу країну.

“Остання єдина помісна Українська Православна Церква, незалежна від чужих релігійних центрів із Патріархом на чолі, принесе духовну консолідацію української нації та прискорить нашу перемогу над безбожним агресором та зможе гарантувати подальший розвиток нашої держави. Ми зобов'язані поєднати все українське Православ'я в одну Церкву”, – звернувся почесний патріарх до православних християн України.

Крім того, він згадав про рішення помісного собору УПЦ (МП) від 27 травня, на якому священники оголосили про незалежність від Москви, засудили війну в Україні, закликали Росію та Україну до мирних переговорів, а також висловили незгоду з позицією патріарха РПЦ Кирила, що стосується російського вторгнення до нашої країни.

Також Філарет привітав рішення ПЦУ від 24 травня перестати поминати у диптиху главу Російської православної церкви патріарха Кирила (Гундяєва).

Нагадаємо, митрополит Онуфрій, голова канонічної Української православної церкви, у молитві поставив Московського Патріарха Кирила лише на третє місце. Така послідовність у Літургії є прийнятною для предстоятелів автокефальних (незалежних) церков.