RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Як скоротиться населення України через війну з РФ: названо найгірший і кращий сценарії

Експерти зробили песимістичний та оптимістичний сценарії щодо ситуації з чисельністю населення України на тлі війни.

Про це розповіла очільниця Інституту демографії та соцдосліджень Елла Лібанова, пише видання НВ.

За її словами, війна негативно вплине на демографічну ситуацію в країні: українців поменшає до 2030 року за найкращим сценарієм до 35 мільйонів, за найгіршим – до 30 мільйонів.

Вона пояснила, що ключові втрати населення пов'язані з міграцією. Вони будуть вимірюватися мільйонами.

"Без сумніву, частина евакуйованих жінок та дітей осяде за кордоном, налагодить побут і ніколи не повернеться до України. Більше того, до них поїдуть чоловіки та батьки, щойно така можливість з'явиться. Якщо війна триватиме, наприклад, ще шість місяців - жінки, які спочатку не мали наміру емігрувати, знайдуть собі стабільну роботу за кордоном і там залишаться. Відтак це можуть бути варіанти втрат від 600 тис. до 5 млн співвітчизників", - зазначила експерт.

Також разом з війною підвищується рівень смертності, знижується народжуваність, погіршується стан здоров'я через стреси, несвоєчасне лікування та недоступність якісної медицини. Такі втрати будуть менш суттєві, але вимірюватимуться тисячами.

До всього - після війни не варто очікувати бебі-буму в Україні, як це було в час Другої світової війни, головно, завдяки розвитку контрацептивів у 21 столітті, та й громадяни зараз стурбовані не так народженням дітей, скільки власним життям.

Як повідомлялося, в Україні через війну з росіянами, які намагаються захопити нашу країну, спостерігається дефіцит пального, солі та деяких продуктів, також можуть виникнути проблеми із купівлею побутової техніки.