RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

РПЦ анексувала кримські єпархії УПЦ Московського патріархату

У вівторок, 7 червня, синод Російської православної церкви ухвалив рішення про анексію кримських єпархій Української православної церкви МП. Тепер вони безпосередньо підпорядковуються московському патріарху Кирилу Гундяєву.

Про це повідомляється на офіційному сайті Московського патріархату.

"Встановили: прийняти Джанкойську, Сімферопольську та Феодосійську єпархії у безпосереднє канонічне та адміністративне підпорядкування патріарху московському та всієї Русі та священному синоду Російської православної церкви", – йдеться у рішенні синоду.

Крім того, у РПЦ вирішили створити на території окупованого Криму Кримську митрополію у складі Джанкойської, Сімферопольської та Феодосійської єпархій, а її головою призначити митрополита Сімферопольського та Кримського Лазаря.

Такі дії загарбники аргументують нібито зверненнями кримських митрополитів та необхідністю "збереження дієвого канонічного та адміністративного зв'язку з центральною церковною владою", а також "практичною неможливістю регулярного сполучення цих єпархій з Київською митрополією".

Також синод РПЦ заявив, що "самочинні дії щодо зміни статусу Української православної церкви можуть призвести до нового розколу".

Нагадаємо, нещодавно Собор Української православної церкви оголосив про нібито повну самостійність та незалежність від Москви, однак у підсумкових документах Собору немає жодного слова про розрив з Московським патріархатом. Також не було і заяви Предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія про вихід зі складу Священного синоду РПЦ.