RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

УПЦ рве зв'язку з Москвою: що не так із рішенням Синоду

Нещодавно Собор Української православної церкви оголосив про нібито повну самостійність та незалежність від Москви, однак у підсумкових документах Собору немає жодного слова про розрив із Московським патріархатом. Також не було й заяви предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія про вихід зі складу Священного Синоду РПЦ.

Про те, чим насправді є це "метаісторичне" рішення в реальності, з'ясовував "Апостроф".

У цій ситуації для порівння варто звернутися до досвіду Москви, яка в 2018 році розірвала відносини із Вселенським патріархатом у відповідь на рішення Константинополя надати автокефалію ПЦУ. Тоді РПЦ не робила туманні заяви по типу "ми не згідні з рішенням патріарха Варфоломія", а навпаки - спікер РПЦ виголосив прямо: "Ухвалено рішення про повний розрив спілкування з Константинопольським патріархатом".

"А в документах УПЦ є хоча б слово про розрив із Московським патріархатом? Якщо є розрив із Москвою, то так і має бути написано", - наголосив священнослужитель ПЦУ, колишній спікер предстоятеля УПЦ МП Георгій Коваленко в коментарі "Апострофу".

Також експерти вважають, що при реальному розриві повинно б бути відповідне звернення до РПЦ.

"А якщо не буде звернення УПЦ до РПЦ, то РПЦ ігноруватиме всі ці рішення. Це не автокефалія, а швидше за поглиблення тієї автономії, яка і була. Немає фактичного розриву з РПЦ", - пояснив релігієзнавець Ігор Козловський.

Крім того, не було й заяви предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія про вихід зі складу Священного Синоду РПЦ, а він там постійний член.

Однак, за один раз покінчити зі зв'язками із Москвою УПЦ не вдасться, оскільки в такому випадку вони б стали розкольниками, а цим гріхом вони постійно залякували ПЦУ Київського патріархату.

Читайте також матеріал "Апострофа": ПЦУ йде до Лаври: як ділитимуть територію з УПЦ. ПЦУ звернулася до Кабміну з проханням передати один із монастирів лаври.