RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Є дедлайн: стало відомо, коли черги на АЗС зникнуть

Ситуація з паливом в Україні залишається напруженою через дефіцит та великі черги на АЗС. Водночас за умови забезпечення операторами запасів пального на два тижні вперед черги на заправках зникнуть. Зараз це запаси, зазвичай, є на 7-8 днів наперед.

Про це повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко в етері телемарафону.

В Україні збільшуються запаси палива до 7-8 днів наперед, однак для усунення черг на АЗС потрібно мати пального мінімум на два тижні, як це було до повномасштабної війни.

"У нас зараз запаси... зростають. У критичні дні це було 2-3 доби, зараз це 7-8 днів запасів пального і по дизелю, і по бензину. Звичайно, до війни це було 15-16 діб. Коли ми зможемо досягти хоча б б такого обсягу запасів, можна буде стверджувати, що черги зникнуть. Зараз ми не можемо констатувати, що бензину та дизеля немає. Паливо є, але не в достатній кількості", – зазначила Свириденко.

Оскільки російські окупанти знищили нафтопереробний завод у Кременчуці, який забезпечував внутрішній ринок дизелем та бензином, то в березні-квітні довелося 97% імпорту палива переорієнтовувати на нові канали.

У березні імпорт пального становив 60 тис. тонн, у квітні - 191 тис. тонн, у травні – до 380 тис. тонн, а в червні очікується 600 тис. тонн пального. Паливо постачається автотранспортом та залізницею із Європи та навіть США.

"Європа не була готова до такого підвищеного попиту з України, але зараз ми доставляємо звідусіль", – запевнила очільниця Мінекономіки.

Читайте також матеріал "Апострофа": Бензину по 25 грн за літр уже не буде: яка зараз справедлива ціна палива. Ціни на нафтопродукти рекордно зростають ще з 2021 року.