RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Чи можуть призвати до ЗСУ з поганим зором: докладна відповідь юриста

Людину з порушенням зору визнають непридатною до військової служби в мирний час, а от під час війни - обмежено придатною, тому теоретично призвати до ЗСУ можуть, однак йтиметься про роботу при військкоматах, а не на передовій.

Читайте також: Мобілізація в Україні: що треба знати про проходження медкомісії

Про те, чи можуть направити людину з порушеннями зору до бойової частини, пояснив юрист Дмитро Дончак.

Одразу варто наголосити, що придаткність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально під час проходження військово-лікарняної комісії.

"Що означає термін "обмежено придатний"? Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: "Обмежено придатний до військової служби", - почав юрист.

У зв'язку з цим військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби в частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Різниця між статтями 30 і 31

У статті 30 вказано ступені аномалії рефракції очей, установлені за умов циклоплегії, за яких гострота зору з корекцією не дає підстав для застосування статті 31 Розкладу хвороб, але характер та ступінь аномалії рефракції такі, що одержану гостроту зору слід визнавати нестійкою.

"У разі, коли при вказаних у даній статті аномаліях рефракції за графами II, III Розкладу хвороб передбачена індивідуальна оцінка придатності до військової служби, вирішальне значення надається гостроті зору", - наголосив Дончак.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що від призову звільнили ще одну категорію військовозобов'язаних.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.