RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Мобілізація в Україні: що треба знати про проходження медкомісії

Під час мобілізації в Україні, кожний військовозобов’язаний українець проходить медичний огляд за рішенням військового комісара військово-лікарські комісії (ВЛК). Дана процедура має певні правила проходження, а у разі незгоди з постановою ВЛК регіону, її можна оскаржити у Центральній військово-лікарській комісії або у суді.

"Апостроф" зібрав інформацію про проходження медкомісії військовозобов’язаними.

Згідно розділу ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402, кожного військовозобов’язаного оглядає хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, окуліст, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. За медичними показаннями військовозобов’язані можуть пройти перевірку й лікарями інших спеціальностей.

Повторний огляд ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах проходять ті громадяни, які визнані непридатними до військової служби.

Перед оглядом лікарі проводять рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначають групу крові та резус-належність людей, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку, ЕКГ, а також проводять дослідження сечі. Українці, які старші за 40 років, мають пройти вимір внутрішньоочного тиску та дослідження крові на цукор.

До того, як почати огляд, військовий комісаріат на всіх громадян, які підлягають призову, отримує інформацію із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів. На тих військовозобов’язаних, які мають інвалідність, комісаріат збирає дані з органів соцзабезпечення, медичної картки амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання громадянина, а також роботи/навчання.

Ці документи з даними відповідних закладів, а також особові справи офіцерів і прапорщиків (мічманів) запасу комісаріат перед початком огляду подає для вивчення у ВЛК. Якщо їм важко визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ з подальшим оглядом ВЛК.

У разі проведення обстежень у військовому лікувальному закладі, огляд проводиться госпітальною або гарнізонною військово-лікарською комісією. Рішення обласних ВЛК можна оскаржити у судовому порядку чи у ЦВЛК.

Нагадаємо, загальну мобілізацію в Україні продовжили до 23 серпня. Проте є люди, які звільняються від призову, про ці категорії громадян розповів раніше "Апостроф".