RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Замість палива заливають "горючу суміш": як українців почали обманювати на заправках

Паливна криза в Україні все ще продовжується, і на її тлі на АЗС значно зросла кількість контрафакту. Він може привести в непридатність авто за два-три місяці.

Про це пише UBR.

"Через 2-3 місяці на автомобілях ми не зможемо їздити, якщо будемо використовувати те пальне, яке сьогодні фактично розводять із невідомою речовиною", – попередив начальник Головного управління Держспоживслужби у Києві Олег Рубан.

За словами директора Інституту споживчих експертиз Юрія Чернобривця, головною причиною зростання частки неякісного бензину в Україні є дозвіл на роботу нелегальних міні-нафтопереробних заводів (НПЗ).

"Такі міні-НПЗ заміщують істотну частку нормального палива, за яким виник дефіцит. Іноді продається паливо такої якості, що його навіть бензином назвати не можна, це просто така горюча субстанція. У результаті зараз отримуємо багато звернень зі скаргами – заправили повний бак і втратили досить серйозні гроші", – розповів він.

За даними Чернобривця, зараз частка контрафактного палива на ринку України становить щонайменше до 40%. Бензин підробляють частіше, ніж дизельне паливо, співвідношення - близько 70 на 30%. Проте, за його словами, ця оцінка не підкріплена дослідженнями та має "суб'єктивний" характер.

Найгірша ситуація в регіонах та віддалених від обласних центрів населених пунктах, якісний бензин із Європи туди просто не доїжджає.

Як розповідав "Апостроф", екс-глава Міністерства інфраструктури Володимир Омелян попередив, що в умовах дефіциту палива в Україні може повністю зникнути бензин марки А92.