RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Випустять, але ненадовго: ще одній категорії чоловіків незабаром дозволять виїзд із України під час мобілізації

У країні триває загальна мобілізація, через яку військовозобов'язані чоловіки не можуть залишати територію України. Втім, для деяких категорій громадян зробили виняток, незабаром таку можливість має отримати ще одна група українців – працівники IT-сфери.

Деталі в інтерв'ю виданню "Факти ICTV" розкрив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

Він зазначив, що більша частина айті-компаній в Україні після початку війни, розв'язаної РФ, не знизила темпи ведення бізнесу, та навіть отримала нових клієнтів. Тому зараз цю галузь у країні розглядають як одну з ключових сфер економіки.

У цей же час заборона виїзду чоловіків за кордон приносить цим компаніям чимало труднощів.

"Є такі речі як конференції, бізнес-форуми, на яких потрібно бути присутніми, демонструвати свій бізнес і залучати нових клієнтів. Це можна було відкладати на місяць-другий, але тепер ситуація така, що відкладати вже нікуди", - зазначив чиновник.

Наразі Мінцифри працює з Міноборони щодо введення норми про дозвіл для працівників цієї сфери отримувати можливість залишати Україну на певний термін із зобов'язанням повернутися назад. Також відомства працюють над можливістю запуску механізму бронювання деяких ключових співробітників компаній, оскільки IT-фахівці – не пріоритетна категорія для мобілізації. Таким механізмом можна буде скористатися за допомогою програми "Дія".

Нагадаємо, раніше "Апостроф" детально розповідав про те, як айтішники зможуть виїжджати за межі України.