RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

"Транспортний безвіз" з Європою: що це і які плюси для України

Україна та Європейський Союз підписали "транспортний безвіз" – він передбачає визнання українських посвідчень водіїв в Європі, а також спрощену процедуру перетину українсько-європейського кордону.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України на Facebook-сторінці.

Так, завдяки підписаній угоді перевізникам не потрібно буде отримувати додаткових дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень до держав ЄС. Це дозволить уникнути зупинення експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Крім того, угода передбачає здійснення заходів щодо спрощення визнання водійських документів. Відтепер Україна та ЄС звільняють власників посвідчень водіїв, виданих однією із сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія.

Поки що "транспортний безвіз" затвердили на 1 рік із можливістю пролонгації, і він тимчасово набирає чинності з середи, 29 червня. На постійній основі угода почне працювати після завершення всіх ратифікаційних процедур.

"Сьогодні ми зробили ще один крок до фактичного членства у Євросоюзі", - заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль також прокоментував рішення у своєму Telegram-каналі. За його словами, це вже третій за останній рік "безвіз" для України з ЄС після авіаційного та енергетичного.

"Навіть незважаючи на війну та спроби Росії зупинити рух нашої держави до Європи, інтеграція України у внутрішній європейський ринок просувається надшвидкими темпами", - написав він.

Нагадаємо, "транспортний безвіз" було погоджено з ЄС у середині червня. Він скасовує діючу дозвільну систему, оскільки через війну в Україні різко зросли вантажоперевезення і експорт міг би зупинитися вже у вересні-жовтні.

Раніше ми писали, що Європарламент підтримав надання Україні статусу кандидата у ЄС.